23-11-2021

Nestvarna ljepota potoka od Praskvice

Potok od Praskvice ili kako su ga mještani zvali "Rikavac", nalazi se u usjeku između dva brda od kojih je na jednom crkva Svetog Save, a drugo je Čelobrdo u čijem je podnožju manastir Praskvica - duhovni centar Paštrovića.



Skromno se naziva potokom, međutim kada nabuja od kiša sasvim se slobodno može reći da je to jedan mali kanjon kroz koji "huči" voda slobodnim padom prolazeći put od vrha brda pa skroz do Kraljeve plaže u Miločeru gdje se po sred nje uliva i spaja sa morem. Nekoliko živopisnih kamenih mostova, još iz doba Austrijske monarhije, potom i Kraljevine Jugoslavije nalaze se na putu i spajaju put za prolaz ljudima sa jedne na drugu stranu planinskih staza i staza u parku Miločer.



Takođe, pažnju zadrže i impozantne kamene podzide niz koje se sliva voda u malim vodopadima. Najviši slobodni pad voda imasa nekih 40 m. i to vrlo blizu samog kraja svog puta kroz kanjon - orijentacionalno na svega 300 m. od jadranskog magistralnog puta. Eto, sasvim blizu ako bi neko poslije bujnih kiša poželelio da stane ili sjedne uz vodopad i uživa i hrani svoja čula u toj prirodnoj fascinaciji.



Fotografije i snimci su zabilježene u samom kanjonu, tamo gdje je moguće bezbjedno ući.

Postoji jedan zapis: "Pijte vodu iz ovog potoka, a u usta postoji nezaboravan osećaj, kao da jedete breskvu".

Stefan Grloman