01-12-2023

NVO „Grupa građana BU2“: Za transparentnost, protiv korupcije!

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je, u drugoj polovini novembra ove godine organizovala obuke za slobodan pristup informacijama za organizacije i građane iz sjevernog i južnog regiona Crne Gore, a u njima je učestvovala i NVO „Grupa građana BU2“.


Foto: NVO „Grupa građana BU2“

Iz te nevladine organizacije podsjećaju da je, nakon što je početkom mjeseca odrađena obuka za centralni region države, obuka za južni region organizovana u Budvi, 30. novembra.

"Osim „Grupe građana BU2“ učestvovale su organizacije Društvo za nenasilnu komunikaciju (DNK), Centar kreativnih vještina, Beranska inicijativa i Mreža ženskih i dječijih prava, NVO KSENA Herceg Novi, Udruženje lica sa tjelesnim invaliditetom Crne Gore (ULTICG). Za našu nevladinu organizaciju ova obuka bila je višestrano korisna. Podigli smo nivo znanja koje će nam biti od koristi kako bi razvili sopstvene kapacitete u oblasti slobodnog pristupa informacijama, odnosno da se upoznamo sa zakonskim okvirom, načinom podnošenja zahtjeva, upravnim postupkom, ali i da mapiramo konkretna dokumenta i institucije koje su u posjedu istih. Na samoj obuci, vođeni su razgovori o tome kako slobodan pristup informacijama može uticati na poboljšanje kvaliteta javnih politika, zakonskog i instituticionalnog okvira, a time i kvaliteta života građana", navodi se u saopštenju.

Takođe, dio organizacija, kako napominju, izrazio je interesovanje da razvije akcione planove za monitoring socijalnih politika, uz mentoring MANS-a, što predstavlja sljedeću aktivnost predviđenu projektom.

"Obuke su dio projekta koji je podržan kroz regionalnu inicijativu SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koju sprovodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za istraživanje i kreiranje politika (Center for Research and Policy Making – CRPM) i Institut za demokratiju i medijaciju (Institute for Democracy and Mediation – IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške. Pored opisanih aktivnosti, cilj ove obuke je da se građani osnaže da samostalnije podnose zahtjeve za slobodan pristup informacijama, ali i da se unaprijedi Zakon o slobodnom pristupu informacijama. „Grupa građana BU2“ će i u narednim mjesecima nastaviti da sarađuje sa organizacijama koje su za vrijeme obuke izrazile interesovanje da vrše monitoring socijalnih politika i rada konkretnih institucija", zaključuje se u saopštenju.