02-01-2024

Odbornici lokalnog parlamenta u Budvi jednoglasno za poboljšanje zdravstvene zaštite u Petrovcu

Na 11. sjednici Skupštine opštine Budva odbornici lokalnog parlamenta krajem prošle godine jednoglasno su podržali Predlog inicijative za unapređenje zdravstvene zaštite na području Petrovca. Oni su u diskusijama tokom zasijedanja istakli da očekuju konkretne poteze od Vlade i resornog ministarstva.


Sa 11. sjednice SO Budva, Foto: portal RTV Budva

U ime predlagača govorila je odbornica Mirjana Gregović ("Budva na prvom mjestu"), istakavši da je inicjativa nastala kao rezultat postojanja dugogodišnjeg problema u organizaciji zdravstvene zaštite u zdravstvenoj stanici Petrovac. Taj problem, kako je ukazala, treba rješavati u okviru zakonske regulative.

"Prema sadašnjem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Petrovcu kao mjestu koje ima oko 1,5 hiljada stanovnika pripada jedan izabrani ljekar. Kada govorimo o tom broju, on se zapravo odnosi na broj zdravstvenih knjićžica. Po broju stanovnika mi tu kvotu ne ispunajvamo, ali imamo jednog ljekara koji radi u jednoj smjeni. Međutim, to nije dovoljno zbog toga što u Petrovcu imamo jednog ljekara koji radi prijepodne i dopunski četiri sata. Noću i vikendima za hitne slučajeve nadležna je Hitna pomoć u Budvi koja je udaljena od Petrovca 18, a od Buljarice 20 kilometara. Ono što je potrebno Petrovcu i gdje treba da tražimo izmjenu i dopunu Zakona - minimum dva ljekara koja će raditi u dvije smjene svakim radnim danom, laboratorija u jednoj smjeni svakim radnim danom i podstanica Hitne medicinske pomoći koja će raditi 24 sata , sedam dana u nedjelji. I sve to tokom cijele godine, jer je to u 21. vijeku civilizacijiski minimum", kazala je Gregović.


Gregović, Printscreen: YouTube/RTV Budva

Odbornik Demokrata, Krsto Radović pohvalio je inicijativu odbornice vladajuće većine, istakavši da je njegova partija i ranije upućivala slične predloge.

"Srećan sam što ste predložili jednu ovakvu inicjativu, jer mi iz Petrovca dok dođemo do Hitne pomoći u Baru ili Budvi, dešava se da mnogo naših prijatelja i drugova nastrada. Ja sam ovo shvatio kao inicijativu koja će ispred ove skupštine otići prema državi, a onda će Vlada predložiti parlamentu izmjenu zakona. To je dobra ideja, ali mislim da je najbolje i najkraće rješenje za naše probleme formiranje opštine Petrovac", istakao je Radović.


Radović, Printscreen: YouTube/RTV Budva

Inicijativu je pozdravio i predsjednik Kluba odbornika DPS-a, Milan Tičić. On je ocijenio da je svaka inicijativa kojom se želi poboljšati životni standard građana u interesu da se izglasa.

"Takođe, mi ćemo zamoliti našeg sugrađanina koji je poslanik u parlamentu Crne Gore, Nikolu Milovića da iznese ovaj problem na plenumu, da bi cijela zemlja čula za ovaj problem. Petrovac zaslužuje da ima bolju i adekvatnu medicinsku zaštitu, jer je to mjesto koje daje veliki doprinos turističkoj ponudi Crne Gore i našeg grada", poručio je Tičić.


Tičić, Printscreen: YouTube/RTV Budva

Za riječ se javio i predsjednik Skupštine opštine Budva, Nikola Jovanović koji je poručio da je inicijativa za poboljšanje zdravstvene zaštite u Petrovcu nužna potreba upravo kao i bolnica u Budvi.

"Ona je koncipirana na način da se podnosi zahtjev nadležnim državnim organima da se na području Petrovca podigne kvalitet zdravstvene zaštite, na način što će se organizovati funkcionisanje ambulante, hitne pomoći i laboratorije za biohemijske analize. Ovo je nešto što predstavlja elementarne uslove pružanja zdravstvene zaštite u turisitčkom mjestu, a vjerujem da Petrovac ima mnogo značajnije potrebe. Mislim, do te mjere da čak u budućnosti treba razmišljati i o Domu zdravlja", kazao je Jovanović.


Jovanović, Printscreen: YouTube/RTV Budva

Predstavnici svih odborničkih klubova u budvanskom parlamentu podržali su predloženu inicijativu i za tu tačku dnevnog reda glasalo je 29 odbornika.

Podsjetimo, članovi mjesnih zajednica Petrovac, Reževići i Sveti Stefan u novembru su održali mirni protest ispred Doma zdravlja u Budvi na kojem su iskazali nezadovoljstvo povodom zdravstvene situacije u tim djelovima budvanske opštine.

VIŠE NA: (FOTO/VIDEO) Mještani Petrovca, Reževića i Buljarice na protestu ispred DZ Budva iskazali nezadovoljstvo zdravstvenom situacijom

Oni su na svom Instagram nalogu pozdravili zajednički stav odbornika u Skupštini i poručili da su sada korak bliže ka rješavanju problema.


M.S.