04-11-2020

Odlazeće rukovodstvo pritiska zaposlene

Menadžment Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera zatražio je od zaposlenih u tom preduzeću, koje je u većinskom državnom vlasništvu, da potpišu izjavu o čuvanju tajnosti podataka, kojom se obavezuju da neovlašćenim osobama neće davati podatke i dokumenta koji su im dostupni. Ovaj potez uprave naišao je na brojne kritike, uz ocjene da se radi o novom pokušaju da se zastraše insajderi i „zviždači”, koji mogu da svjedoče o eventualnim zloupotrebama i malverzacijama u preduzeću.

Odlazeće rukovodstvo pritiska zaposlene | Radio Televizija Budva

Prema dokumentu, u koji je „Dan” imao uvid, uprava HG traži da zaposleni sa „neovlašćenim osobama” ne dijele podatke i dokumenta, kao i da čine sve da ih sačuvaju. Pozivaju se na „Pravilnik o poslovnoj tajni” tog preduzeća. Takođe, zaposleni koji ovo potpiše obavezuje se da nadoknadi štetu koju izazove, namjerno ili nepažnjom.

Sekretar Sindikata pravosuđa i uprave Predrag Spasojević rekao je da je Ustav najviši pravni akt jedne države, ali iznad Ustava su međunarodni ratifikovani propisi, koje je država potpisala i pristala da ih neposredno primjenjuje.



U hijerarhiji propisa dalje imamo zakone, podzakonske akte, uredbe, pravilnike, odluke, naredbe, uputstva, pojedinačne pravne akte. Takva izjava kao izjava nema nikakvu posebnu pravnu snagu. Opštim propisima je zaštićena poslovna tajna i odavanje iste je prestup koji je kažnjiv u zavisnosti od nivoa tajne, a u najmanju ruku snosi se materijalna šteta koja je nastala povodom odavanja poslovne tajne. Zakon predviđa zaštitu od konkurencije i ne dozvoljava da zaposleni koristi poslovne tajne u svom poslovanju i nakon napuštanja svog poslodavca. Međutim, kako se čini, ovdje je u pitanju očigledno nešto drugo. Moj jedini zaključak je da ovakvim ponašanjem rukovodioca u preduzećima sa većinskim državnim vlasništvom, odnosno posezanjem za ovakvim vidom pritiska na zaposlene, postoji želja da se sačuvaju sve tajne i u svim prilikama a i kao vid zaštite od eventualnih „zviždača“. Naravno da u slučaju saznanja o postojanju nepravilnosti u radu i izvršenja eventualnih krivičnih djela u poslovanju, radnici iako su potpisali takvu izjavu imaju obavezu prema Krivičnom zakoniku da podnesu prijavu policiji, odnosno tužilaštvu – objasnio je Spasojević.

Ranije je objavljeno da je menadžment Budvanske rivijere (na čelu firme je Katarina Kažanegra iz DPS-a) odlučio da isplati po 90 hiljada eura na ime otpremnine sekretaru preduzeća Jovu Đuraševiću i šefici pravne službe Darinki Nedović, iako kompanija ima ozbiljne finansijske probleme i posluje sa milionskim minusom. Pravni zastupnici Nedović i Đuraševića tvrde da je otpremnina manja, da je isplaćena po zakonu i da je odluka donijeta odavno.

Budvanska rivijera je godinama na meti kritika pojedinih političkih stranaka zbog lošeg poslovanja, uhljebljenja kadra Demokratske partije socijalista (DPS) i netransparentnih javnih nabavki, što su iz uprave kompanije odbacivali kao neistine i politički motivisane napade. Shodno zvaničnim podacima, Budvanska rivijera je prvi kvartal završila sa neto gubitkom od oko dva miliona, to jest, oko 62 odsto većim u odnosu na uporedni period prošle godine.

Izvor: Dan