09-05-2021

Održana radionica u Omladinskom klubu: Svijest o lažnim vijestima

"Jako je važno da savladamo vještinu sopstvenog rasuđivanja i da svoje stavove baziramo na činjenicama i preciznim informacijama da ne podliježemo i slijepo vjerujemo svemu što nam se plasira." istakla je Katarina Vukadinović koordinatorka Omladinskog kluba .

Održana radionica u Omladinskom klubu: Svijest o lažnim vijestima | Radio Televizija Budva

Juče je u Omladinskom klubu Budva održana obuka o medijskoj i informacionoj pismenosti za mlade uzrasta od 15-19 godina na temu „Dešifrovanje informacija i svijest o dezinformacijama i lažnim vijestima“.

Učesnici su bili učenici SMŠ „Danilo Kiš“ u pratnji svoje nastavnice književnosti i OIP Medijska pismenost, Milice Vuković.

Ova obuka je dio regionalnog projekta „Balkans Voices“, koji vodi Francuska agencija za razvoj medija, a realizuje se uz finansijsku podršku francuskog Ministarstva Evrope i spoljnih poslova.

Obuka u Budvi sprovedena je u saradnji sa Sekretarijatom za društvene i opšte djelatnosti Opštine Budva i Omladinskim klubom u Budvi.

Pored koordinatorke kluba, Katarine Vukadinović, učesnike i goste dočekao je i dr Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu u Opštini Budva.

Goncalves Laurent, predstavnik Ambasade Francuske u Crnoj Gori, istakao je ključne aktivnosti projekta „Balkan Voices“, kao i njegov značaj za mlade. Takođe, naveo je da je projekat regionalnog karaktera, i osim u Crnoj Gori, realizuje se i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, i kao takav, svoje rezultate promovisaće i na regionalnom nivou, ne samo u zemlji u kojoj se izvode obuke. Zatim je kratko predstavio aktivnosti koje Ambasada i Francuski kulturni centar, čiji je on direktor, realizuju u oblasti obrazovanja.

Vanja Rakočević, voditeljka obuke i jedna od trenerica obučenih od strane Francuske agencije za razvoj medija, istakla je da je cilj projekta podrška izražavanju mladih putem digitalnih medija i jačanje kritičkog mišljenja i odnosa koji mladi imaju prema medijima i informacijama.

Ona je predstavila platformu TALMIL (https://talmil.org/sr/o-
tome/) koja stavlja na raspolaganje resurse za učenje medijske i informacijske pismenosti na jezicima regiona i mogućava mladima da se informišu i dodatno obrazuju na tu temu. Dodatna vrijednost platforme je što je njen poseban dio namijenjen onima koji rade sa mladima, prvenstveno nastavnicima i omladinskim radnicima, a nudi pedagoške resurse za nastavu, odnosno praktične alate za realizaciju radionica. Istakla je da smo svi svjesni činjenice da mediji sve više utiču na društvena ponašanja, formiranje i prenošenje vrijednosti, oblikovanje životnih stilova, stavova i identiteta kod djece i mladih, te je utoliko važan direktan rad s mladima na temu medijske i informacijske pismenosti, a posebno uz kvalitetan edukativni materijal za mlade.

Koordinatorka Omladinskog kluba, Katarina Vukadinović, rekla je da Omladinski klub Budva, u kontinuitetu radi na neformalnoj edukaciji i ličnom razvoju mladih. Shodno realnim potrebama mladih trudimo se da koncipiramo teme koje su od relevantnog značaja za mlade. Ovog puta obrađena je tema koja se odnosi na lažne vijesti. Svjesni činjenice da lažne vijesti i dezinformacije predstavljaju globalni problem, važno je da mlade ljude kao populaciju koja značajan procenat svog slobodnog vremena provodi na društvenim mrežama koje su vrlo često izvor ovakvih vijesti, edukujemo na koji način ih uočiti i kako se sa ovim problemom izboriti.

Jako je važno da savladamo vještinu sopstvenog rasuđivanja i da svoje stavove baziramo na činjenicama i preciznim informacijama da ne podliježemo i slijepo vjerujemo svemu što nam se plasira. Ova aktivnost organizovana u klubu doprinijela je takođe i realizaciji ciljeva Strategije za mlade i samog Lokalnog plana za mlade u Budvi, kao i programa rada ovog Kluba u dijelu neformalne edukacije i umrežavnja mladih.