30-12-2019

OO Crnogorska Budva: Protesti u Budvi doveli do inicijalnog odlaganja 29. sjednice SO Budva

Predsjednik OO i odbornici Crnogorske Budva održali su danas konferenciju za novinare zbog prekida rada lokalnog parlamenta, navodeći da su protesti u Budvi doveli do inicijalnog odlaganja 29. sjednice SO Budva.

OO Crnogorska Budva: Protesti u Budvi doveli do inicijalnog odlaganja 29. sjednice SO Budva | Radio Televizija Budva

Sopštenje OO Crnogorske Budva prenosimo u cjelosti:

Ovdje i sada kažemo, a to ćemo ponoviti svuda, da je naša partija prije svega gradjanska i kao takva baštini vrijednosti tolerancije, gradjanskog reda i vladavine zakona. Stoga apsolutno ne možemo da podržimo način organizovanja poslednje blokade grada i otkazivanja zakazane 29. Skupštine opštine Budva, a pogotovu ne u svijetlu sledećih činjenica:

- Kamenuju se sugradjani koji sa malom djecom žele da prodju svojim domovima
- Politički izabrani predstavnici ,koji upravljaju gradom u ime svih gradjana, predvode proteste
- Proglašava se vanredno stanje
- Otkazuje se zasijedanje skupštine na skupu koji nije prijavljen u skladu sa zakonom

Razumijemo sve ljude koji nisu zadovoljni tekstom zakona i koji smatraju da je mogao biti donesen kvalitetniji , transparentniji i bolji zakon. Razumijemo i one koji smataju da je bio period od 4 godine od kada se isti zakon pominje , te da u tom periodu je moglo biti transparentnije šta se dešava u njegovoj pripremi . Razumijemo i gradjane vjernike koji su zabrinuti za primjenu navedenog zakona.

Razumijemo i njihovu želju da se tim povodom oglase. Isto tako razumijemo da je potrebno da na ulicama crnogorskih gradova vladda red i mir, a onima koji su nezadovoljni poručujemo da postoje mnogi drugi načini iskazivanja nezadovoljstva u skladu sa zakonom na miran i civilizovan način Posebno smo sigurni da voljeti državu ne znači da si nevjernik, niti da ljubav prema vjeri i crkvi znači da nisi pripadnik jedne države.

Način na koji su i jedni i drugi poslanici u skupštini Crne Gore komentarisali zakon, držeći nas sve budne do duboko u noć, je upravo doveo do toga , da smo opet podijeljeni po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, da se osjeća miris 90-tih u vazduhu, a to je nešto što je za našu partiju neprihvatljivo, jer ne želimo da nam svima propadne još 20 godina života.

Možemo da se dijelimo samo na dobre i loše, i tu prestaju sve podjele. A ono što možemo svi zajedno da uraddimo jeste da unaprijedimo zakone kroz formalne procese. Ako smo zabrinuti šta će država da uradi sa drzavnom imovnom, da li će ista prijeći u ruke stanog kapitala ili domaćih pojedinaca preko skrivenih off shore kompanija, ajde da se borimo da se izglasa zakon kojom se prodaja državne imovine može desiti samo 2/3 voljom skupštine Crne Gore.

Nazivali su nas privjescima DPS, Špijunima UDBE, Homoseksualnom partijom, Portparolima Demokrata, zaštitnicima Srba i DF. Jedina prava istina u svemu tome jesta da smo Pripadnici gradjanske partije koja voli svoj grad i svoju državu, koja ima svoj stav po pitanjima ovog grada i načina života naših sugradjana i da od toga nećemo odstupiti.

Zahvaljući ovako raspirenim strastima, nismo bili u prilici da čujemo drugačija vidjenja koja se odnose na Zakon o radu koji nas sve tangira, nismo uspjeli da čujemo razmjenu mišljenja oko prodaje aerodroma i subvencija MA., a smatramo da su teme koje se tiču ekonomije one koje odrredjuju kvalitet naših života u budućnosti.