18-04-2024

Opština Budva podržala 22 preduzetnice sa 100 hiljada eura

Sekretarijat za privredu Opštine Budva shodno odluci o podršci ženskom preduzetništvu usvojenoj na sjednici SO Budva 18. avgusta 2023. godine dodijelilo je novčanu podršku biznis planovima žena preduzetnica u našem gradu. Naime, 22 preduzetnice ove godine dobile su bespovratna sredstva od ukupno 39 apliciranih.

Opština Budva podržala 22 preduzetnice sa 100 hiljada eura | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, Portal RTV Budva

Budžetom Opštine Budva za 2023. godinu opredijeljen je iznos od 100 hiljada eura bespovratnih sredstava koja su ove godine dodijeljena ženama koje započinju poslovanje kao i preduzetnicama koje imaju već razvijeno poslovanje. Detaljnije o tome Tanja Radović Đurčić pomoćnica sekretara za privredu.

"Sekretarijat za privredu pored svojih osnovnih nadležnosti iz oblasti turizma, iz oblasti preduzetništva, poljoprivrede i inspekcijskog nadzora od 2019. godine je uvelo Odluku o podršci ženskom preduzetništvu, tako da od 2020. pa na dalje sprovodi se javni konkurs gdje se svake godine povećava iznos novčanih sredstava", kazala je ona za Polis.

22 preduzetnice ove godine dobile su bespovratna sredstva, dok je apliciralo 39.

"Apliciralno je njih 39, a ja apelujem ovim putem da što više žena ohrabri, da predaju dokumentaciju i ako imaju neke nejasnoće da se obrate našem sekretarijatu, a mi ćemo im pomoći da apliciraju, da realizuju tu ideju, Opština Budva tu da ih podrži i bila je uvijek u službi građana", istakla je ona.

Ove godine pored ostalih preduzetnica podrška je pružena i Marneli Marković, prvoj poreskoj savjetnici u našoj Opštini.

"Obzirom da sam stekla jedno novo zvanje, poreski savjetnik u Crnoj Gori, na osnovu Zakona o poreskim savjetnicima, kada sam vidjela javni poziv, došla sam na ideju zašto da ne probam da konkurišem za ta sredstva koja su mi neophodna za posao. Zahvaljujući sredstvima Opštine Budva ja sam uspjela da oformim firmu i nisam samo u Budvi savjetnik već na cijeloj teritoriji Crne Gore", kazala je ona.

Kozmetičarka Jelena Vušurović koja se bavi njegom lica i tijela dobila je sredstva da proširi svoju djelatnost, a ovu priliku je iskoristila da podstakne žene preduzetnice.

"Mislim da je bitno kao i za mene tako i za sve žene, da oforme svoj mali biznis. Imaju podršku lokalne uprave i da se ne ustručavaju, da krenu u akciju i da konkurišu za naredni javni poziv. Uz malo ljubavi i podrške sve se može realizovati", istakla je ona.

Nakon lokalnih izbora biće raspisan novi konkurs koji će trajati 45 dana. Smatraju da je to dovoljan period da se preduzetnice pripreme i konkurišu. Tim povodom biće organizovan Dan otvorenih vrata kako bi dobile pomoć da realizuju sopstvenu ideju.

D.Č.