04-04-2024

OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša” dobila kombi za prevoz djece iz naselja Palestina do škole

NVO "RAE" iz Nikšića poklonila je Osnovnoj školi "Stefan Mitrov Ljubiša" kombi vozilo, nabavljeno kroz projekat "Stop diskriminaciji Roma- Doniramo kombi vozilo za prevoz učenika romske i egipćanske djece do škole" koji finansira Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava.

OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša” dobila kombi za prevoz djece iz naselja Palestina do škole | Radio Televizija Budva

"NVO "RAE" iz Nikšića bila je motivisana time da postoje djeca iz naselja Palestina koja gravitiraju ka našoj školi naročito poslije petogodišnjeg školovanja u školi u Lastvi. Cilj jeste da se omasovi i bude više prisustva i osjećaja da su oni građani sa svim svojim pravima koja naravno podrazumijevaju i obavezu roditelja da djecu šalju u školu, ovo je jedan signal da mi želimo da ih motivišemo da šalju djecu u našu školu, da imaju svoj cilj da završe osnovno i srednje obrazovanje te da nam oni kao roditelji u tome pomognu", istakao je direktor OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša", Novak Ljubanović.



Vozilo će biti u funkciji prevoza đaka od septembra, a prevoziće i djecu predškolskog uzrasta.

"Donirali smo kombi sa ciljem povećanja romske i egipćanske djece u školama, mislim da je to glavni cilj i Ministarstva prosvjete i nauke i sve ide u tom pravcu da se što više romske i egipćanske djece ukluči u obrazovni program. Cilj je da djeca ne budu na ulici već u školama i da imaju sve uslove kao ostala djeca, naravno ovo je i motivacija za roditelje da upisuju djecu u osnovne škole pa i dalje. Ohrabrujem ovim putem sve mještane naselja Palestina da što redovnije upisuju i šalju svoju djecu u školu", kazao je nacionalni koordinator za Rome i Egipćane, načelnik Odjeljenja za unapređenje i zaštitu prava Roma i Egipćana u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava mr Sokolj Beganaj.

Iz NVO "RAE" kazali su da im je veliko zadovoljstvo što su uručili kombi OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša".

"Kombi je predviđen za prevoz učenika romske i egipćanske populacije od škole do kuća i obratno sa ciljem da se poboljša odnos romske i egipćanke djece i obrazovnog sistema. Odluka je donešena zbog djece u naselju Palestina i nemogućnosti prevoza poslije petogiišnje škole kako bi im se omogućio nastavak školovanja", kazali su iz NVO "RAE".



Saku Agim je jedan od roditelja djece iz Palestine, a koji je kazao da je do sada dolazak djece u školu bio otežan.



"Do sada su zbog prevoza propuštali dosta nastave zbog putovanja, a kombi će sada biti spas i za roditelje i za djecu", istakao je Saku.