16-04-2021

Osnovne i srednje škole u Srbiji otvaraju se u ponedjeljak

U Srbiji će u ponedjeljak početi da rade osnovne i srednje škole, u koje će se vratiti učenici starijih razreda, kazao je član Kriznog štaba Vlade te države, Predrag Kon.

Osnovne i srednje škole u Srbiji otvaraju se u ponedjeljak | Radio Televizija Budva

Foto:

On je, nakon sjednice Kriznog štaba, rekao da je cilj zatvaranja škola bio da britanski soj koronavirusa, koji je stigao u Srbiju, ne zahvati te vaspitno-obrazovne ustanove.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, Kon je naveo da je povećan broj otpusta hospitalizovanih pacijenata u odnosu na broj prijema.

Prema njegovim riječima, epidemiološka situacija u toj državi je izašla iz vanredne.

„Procjenjujemo je sada kao nepovoljnu, jer je još veliki broj pacijenata koji leže na intenzivnoj njezi i u bolnicama“, istakao je Kon, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je naveo da u Kriznom štabu nijesu razgovarali oko mjera tokom uskršnjih praznika, ali da jesu u vezi sa radom ugostiteljskih objekata.

„Nijesu nam jednaki stavovi, ali za sada nije donijeta odluka“, rekao je Kon.

On je kazao da je u Srbiji do sada revakcinisano oko 1,2 miliona ljudi.

Za potpuno relaksiranje mjera, prema njegovim riječima, potrebno je od tri do 3,5 miliona imunizovanih.

Kako je dodao, donijeta je i odluka o izjednačenju cijene PCR testiranja za strane i domaće državljane, kao mjera podrške turizmu.

U Srbiji su od 12. aprila otvoreni tržni centri.

Sve vrste prodajnih i uslužnih objekata mogu da rade do 22 sata, što uključuje i bašte restorana i kafića, ali bez žive muzike.

Neograničeno rade apoteke, benzinske pumpe, dostava hrane i ordinacije i laboratorije iz oblasti medicine, stomatologije i veterine.