12-06-2023

Osobama s invaliditetom nije omogućeno samostalno glasanje

Osobama sa invaliditetom u toku izbornog dana nije bilo omogućeno dostojanstveno, samostalno i tajno ostvarivanje biračkog prava, saopšteno je iz Saveza slijepih.

Osobama s invaliditetom nije omogućeno samostalno glasanje | Radio Televizija Budva

Foto: PR Centar

Na konferenciji za medije SSCG predstavljeni su preliminarni nalazi pristupačnosti izbornog dana za osobe sa invaliditetom, koji su ukazali na niz problema i potrebu njihovog hitnog rješavanja.

Pomoćnica direktora SSCG Katarina Bigović Kulić kazala je da je na samo 17 od 505 posmatranih biračkih mjesta u biračkom odboru bilo predstavnika osoba sa invaliditetom.

To, kako je rekla, znači da osobe sa invaliditetom nijesu prepoznate kao ravnopravni učesnici izbornog procesa, prenosi PR centar.

Bigović Kulić je kazala da je u svakoj od pet posmatranih kategorija, na 505 biračkih mjesta u 80 odsto opština, primijećeno nepoštovanje predviđenih zakonskih procedura koje garantuju pristupačnost za nesmetano glasanje osoba sa invaliditetom.

Ona je navela da okolina nije bila potpuno pristupačna na čak 87,3 odsto posmatranih biračkih mjesta, dok je prilaz biračkim mjestima u potpunosti bio nepristupačan na više od polovine biračkih mjesta.

Bigović Kulić je rekla da ni lokacije za biračka mjesta nijesu adekvatno birane, jer ulazni prostor u biračka mjesta nije u potpunosti bio pristupačan na 83,8 odsto posmatranih biračkih mjesta.

„Na ulaznim prostorima koji nijesu ravni, u čak 63 odsto nije bilo rampe ili je ona imala nagib veći od osam odsto, uz prisustvo stepenika/ca, što je onemogućilo nesmetan pristup, kako osobama s invaliditetom, tako i ostalim građanima koji koriste neku vrstu pomagala“, dodala je Bigović Kulić.

Ona je kazala da je prilaz biračkim mjestima u potpunosti bio pristupačan za osobe s tjelesnim invaliditetom na svega nešto više od trećine posmatranih biračkih mjesta, dok su hodnici na 96,2 odsto biračkih mjesta bili minimalno 120 centimetara (cm) širine, što je omogućilo nesmetano kretanje osobama korisnicima invalidskih kolica.

Bigović Kulić je rekla da je svega 21,4 odsto biračkih mjesta bilo u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida, dok je ohrabrujuće da su na velikoj većini posmatranih biračkih mjesta bile dostupne brošure na Brajevom pismu i šabloni za glasanje.

„Nažalost, etison trake, koje treba da budu u kontrastu od boje poda, na čak 66,5 odsto posmatranih biračkih mjesta nijesu bile postavljene” navela je Bigović Kulić.

Prema njenim riječima, osobama nižeg rasta i korisnicima invalidskih kolica u potpunosti je bilo pristupačno tek nešto više od polovine biračkih mjesta, što znači da je niža polica za glasanje bila pravilno postavljena, a visina glasačke kutije nije prelazila propisanih 85 cm.

Iz SSCG pozvali su Skupštinu, Vladu, ostale nadležne institucije, izbornu administraciju, političke partije, organizacije civilnog društva i medije da zajednički rade na sprovođenju preporuka koje su objavljene u preliminarnoj ocjeni i koje bi dijelom trebalo da budu i dio izborne reforme.