16-06-2021

Ostrvo zmajeva: Komodo, skriveni raj nedirnute prirode

Komodo ostrva postala su poznata po svojim drevnim stanovnicima – komodo zmajevima. Ali postoje još neke interesantne stvari zbog kojih bi trebalo da se upoznamo sa ovim ostrvom.

Ostrvo zmajeva: Komodo, skriveni raj nedirnute prirode | Radio Televizija BudvaKomodo je jedno od 17.508 ostrva Indonezije. Dio malosundskog arhipelaga, kao i Nacionalnog parka Komodo.

Odlikuje ga miran travnati pejzaž koji remeti po koje usamljeno stablo palmira palme dok su vrhovi brdašaca obrasli gustim šumama koje su često obavijene izmaglicom. Na obalama Komoda neprestano se smjenjuju male uvučene pješčane plaže, ogoljene stijene ili guste mangrove šume.

Iako je Komodo ostrvo vulkanskog porijekla, na njemu nema aktivnih vulkana, iako su lakši zemljotresi česta pojava.

Površina ostrva iznosi 390 km². Broj stanovnika je u blagom porastu – 1928. godine na ostrvu je živjelo tridesetak stanovnika, a danas ih ima oko 2.000.

Komodo zmajevi, gospodari ostrva


Da li možete da zamislite da se sretnete sa gušterom koji je narastao preko tri metra? Ovdje je to moguće.Iznad plave vode indonežanskog moreuza Sape izdižu se neplodna travnata brda ostrva Komodo, Rinku, Padar, Flores i brojna mala ostrva koja zajedno čine Nacionalni park Komodo uspostavljen sa misijom da se od istrebljenja sačuvaju komodo zmajevi, drevna vrsta guštera koja ih naseljava, piše Objektiv.rs.

Komodo zmajevi su vrsta varana koja živi nepromijenjena više od 4 miliona godina na ovim prostorima. Jedini su preostali primjerci drevnih varana koji su prije 25-40 milona godina bili endemska vrsta Azije.

Naučnici sa Zapada, za postojanje ove vrste nisu znali sve do 1912. godine. Evropljani ga prvi put jesu zabilježili dvije godine ranije, kada je poručnik Van Stejn van Hensbroek iz holandske kolonijalne administracije čuo glasine o “kopnenom krokodilu”, ali je tek 1912. godine Piter Ovens, direktor Zoološkog muzeja u Bogoru, objavio rad o ovoj vrsti.


Šarenolik životinjski svijet Parka

Ova grupa ostrva se nalazi u graničnoj zoni između dva velika životinjska kraljevstva: Australije i Evroazije. Stoga na prostoru žive sisari poput rusa jelena, veprova, makaki i cibetke, kao i mnogobrojne ptice i gmizavci.Raznovrsnost živog svijeta na kopnu posebno impresionira kada se u obzir uzmu teški vremenski uslovi. Oko 8 mjeseci godišnje vladaju suše dok monsunski period donosi obilne padavine u preostala 4 mjeseca.

Diverzitet vrsta je posebno izražen u vodama oko ostrva. Do sada je detektovano oko 1.000 vrsti riba, 260 vrsti korala i oko 70 različitih vrsti sunđera. Kada na to dodate brojne vrste kitova, delfina i kornjača dobijete jedan od najbogatijih podvodnih predjela na planeti.

Ostrvo Komodo, koje je dio istoimenog nacionalnog parka na listi je svjetske baštine UNESCO-a. Mjesečno ga posjeti 10.000 turista, koji osim zbog komodo zmajeva, dolaze i kako bi uživali u odličnim lokacijama za ronjenje i prelijepoj prirodi.

Izvor: Cdm