11-04-2024

Oživljavanje Dunavske regije: Inovativni pristup kulturnom turizmu

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore započela je sprovođenje projekta #RomansWineDanube u okviru kojeg su predstavnice NTO CG, uz ostale partnere na projektu, prisustvovale prvom sastanku u Nyíregyházi, u Mađarskoj u periodu od 04. do 05. aprila, saopšteno je PR služba Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.


Foto: NTO CG

Kako ističu, riječ je o projektu koji je finansiran kroz Interreg Program za Dunavski region 2021 - 2027, a čiji je opšti cilj podsticanje socio-ekonomskog razvoja u Dunavskoj regiji primjenom koncepta saradnje u razvoju kulturnog turizma. Projekat je fokusiran na inovativan socijalni pristup turizmu, sa posebnom pažnjom na marginalizovane grupe kao što su migranti, žene i mladi.

U saopštenju se navodi da su predstavnici vodećeg partnera na projektu, Dunavskog centra za kompetenciju, tokom prvog dana sastanka predstavili ključne elemente projekta kao što su sertifikovana kulturna ruta “Put rimskih careva i dunavski put vina”, uspješno upravljanje turizmom, različiti turistički proizvodi, istraživanje i umrežavanje.

Pored projekta, predstavljene su i aktivnosti koje će partneri na projektu zajednički realizovati u trajanju od 30 mjeseci, odnosno do juna 2026.

„NTO CG je u okviru ovog projekta zadužena za oblikovanje specifičnih turističkih itinerera, kreiranje smjernica za razvoj turističkih proizvoda zelenog turizma i pružanje podrške turoperatorima koji su strateški partneri na projektu, za kreiranje transnacionalnih turističkih paketa usmjerenih na zeleni turizam, te za intenzivnu promociju ovih jedinstvenih iskustava”, saopšteno je iz NTO CG.


Foto: NTO CG

Kako navode, projekat “#RomansWineDanube“ predvodi Dunavski centar za kompetenciju iz Srbije, a pored NTO CG, partneri na projektu su i Naučno-istraživački centar Bistra Ptuj iz Slovenije, Tehnički univerzitet u Košicama iz Slovačke, media k GmbH iz Njemačke, Regionalni istorijski muzej Ruse iz Bugarske, Opština Alba Iulia iz Rumunije, Neprofitno društvo za upravljanje kulturnom baštinom Zsolnay iz Mađarske, HARFA iz Mađarske, Narodni muzej Zaječar iz Srbije, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije iz Hrvatske, Nacionalna turistička organizacija Ukrajine i Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije iz Bosne i Hercegovine.