13-03-2020

Petrovac: Jedan od najskupljih javnih toaleta u Crnoj Gori danas izgleda ovako

Prije nekoliko dana ekipa portala RTV Budva posjetila je Petrovac iz više razloga, a glavni povod je bio javni toalet koji je izgrađen još prije pet godina, ali nije u funkciji.



Javni toalet u Petrovcu je, kako saznajemo, izgrađen još prije pet godina, no čini se da je od cijele priče to sve što je uspjelo biti realizovano.

Kako se kafići nalaze u okolini istog, najveća svrha javnog toaleta bila je, prema riečima mještana, skladištenje stvari i plažnog inventara. Toalet se inače nalazi ispod ugostiteljskog objekta koji trenutno nije u funkciji, ali radi tokom sezone.

Mještanin Sveto Perović kazao nam je da ne zna da li se toalet uopšte i koristi, dodajući da je napravljen nakon popločavanja šetališta u Petrovcu, tačnije, prije pet godina.

Da je javni toalet u katastrofalnom stanju potvrdila nam je i Borka Vuković, ističući da ne može da vjreuje da niko ne reaguje povodom zapuštnog toaleta već godinama, a koji bi trebao da služi svrsi.

"Ja ga ne koristim, ali mogu da zamislim kakav je osjećaj turistima koji ga možda koriste, ukoliko se usude da uđu u njega", kazala je ona.

Biljana Babović smatra da je javni toalet "problem number one".

"Silni novci su uloženi u izgradnju javnog toaleta. To su vjerovatno neke zataškane investicije", kazala je ona.

Povodom trenutnog stanja u kom se nalazi javni toalet u Petrovcu obratili smo se Sekreterijatu za komunalno stambene poslove Opštine Budva, koji nas je dalje uputio na Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, odakle smo u kratkom roku dobili odgvor koji prenosimo u cjelosti:

"Uvažavajući da realizacija Projekta izgradnje i uređenja šetališta u Petrovcu, koja je podrazumijevala i izgradnju sanitarnog objekta za potrebe Petrovačke plaže, nije dovedena do kraja, tako nije izvršen prijem izvedenih radova na sanitarnom objektu, niti je razriješeno pitanje upravljanja istim. Nosilac ovog projekta je Opština Budva uz finansijsku participaciju Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore. Evidentno je da projektovano tehničko rješenje nije adekvatno i da svake godine imamo probleme u održavanju navedenog sanitarnog objekta. U navedenim uslovima, kada objekat nije tehnički primljen niti bilo kome povjeren na upravljanje, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore (tokom sezone i rada kupališta) u interesu kupača i turista, svake godine u saradnji sa korisnikom ugostiteljskog objekta na istoj lokaciji obezbjeđuje predsezonsko uređenje, stavljanje u funkciju i sezonsko održavanje sanitarnog objekta tokom trajanja kupališne sezone", istakli su iz JPMD.

Podsjetimo, opštinski čelnici su prije početka ove investicije najvaljivali gradnju, vjerovatno jednog od nasjkupljeg javnog toaleta u Crnoj Gori, za šta je bilo opredijeljeno oko 300.000 eura, a koji danas izgleda ovako!


Toalet se nalazi ispod objekta


Ulaz u toalet


Ulaz iz drugog ugla





Dio poda na ulazu u toalet


Prostor unutra


Drugi dio prostora unutra


Poplavljeni dio toaleta


Jedna od prostorija


Šank u toaletu


Veoma prljav pod