30-07-2018

Plaža Brijeg od Budve odolijeva vremenu

Plaža Brijeg od Budve, u novije vrijeme poznatija kao Ričardova glava, do zidina Starog grada i ispred hotela "Avala" uz stazu ka plaži Mogren, prozvana je po glumcu Ričardu Vidmarku koji je u Budvi snimao film "Dugi brodovi" prije 50 godina.

Plaža Brijeg od Budve odolijeva vremenu | Radio Televizija Budva

Stariji mještani će vam reći da se plaža ne naziva ni po jednom Ričardu, već da joj je pravo ime Brijeg od Budve. Nažalost, taj autentični naziv vremenom sve više izlazi iz upotrebe.Tokom 20-ih godina prošlog vijeka grupa budvanskih iseljenika u Americi dala je novac za izgradnju malog pristaništa gdje bi se mogle vezati barke. Muo je bio dug oko sedam-osam metara i nazivao se Muo od San Franciska po mještanima koji su finansirali njegovu izgradnju.

U ljetnjim mjesecima, u jutarnjim časovima i predveče je mirna oaza, a popodne je poznata kao omiljena plaža mladih, sa dnevnim žurkama u okolnim kafe barovima i na samoj plaži.Posebnu čar plaža ima u periodu van turističke sezone, kada postaje jedno od rijetkih mjesta gdje na samoj pjeni od mora možete uživati u laganom ispijanju kafe sa pogledom na pučinu. Plaža je šljunkovita i duga oko 100 metara.