01-07-2023

Plivanje pozitivno utiče na tijelo, ali i na um

Plivanje bi moglo da bude jedan od načina da dođete do zdravog tijela, bez obzira na godine. Ne samo da može da razgiba cijelo tijelo, već zahvaljujući oslobađanju endorfina može da pomogne osobama koje se bore sa depresijom.

Plivanje pozitivno utiče na tijelo, ali i na um | Radio Televizija Budva

ilustracija (foto:pixabay)

Ali to nije jedini značaj koji vam ova aktivnost može donijeti. Redovno plivanje može zaista imati dobar uticaj na vaš život, u svakom smislu.

Poboljšava funkciju pluća
Redovno plivanje može biti dobar način za jačanje pluća. Istraživanja potvrđuju da plivanje ima prednost u odnosu na jogu kada je u pitanju poboljšanje rada pluća. To je zato što plivanje omogućava povećanje elastičnosti mišića pluća i grudnog koša.

Jača zglobove
Budući da plivanje, odnosno voda, podržava gotovo 90 odosto vaše težine, to je savršena vrsta vježbanja za one koji se bore sa bolestima zglobova, poput artritisa. To znači da vam plivanje može pomoći da umanjite rizik od pogoršanja ovog stanja tako što ćete redovno vježbati mišiće.

Ublažava bolove u leđima
Ako patite od hroničnih bolova u leđima, kao što je išijas, tada vam plivanje može pomoći da ojačate mišiće leđa.

Usporava proces starenja
Prema jednoj studiji, plivanje tri do pet puta nedjeljno odlaže proces starenja. Studija kaže da je to jednim dijelom posljedica mišićne snage ljudi koji redovno plivaju.

Poboljšava san
Plivanje takođe ima pozitivan uticaj na san. To je zato što se plivanje smatra jednom od ključnih aktivnosti koja u velikoj mjeri pomaže kod nesanice.