15-04-2022

Podrška mladim pčelarima početnicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pozvalo je sve zainteresovane da se do 5. maja prijave na javni poziv za dodjelu sredstava podrške mladim pčelarima početnicima za ovu godinu.

Podrška mladim pčelarima početnicima | Radio Televizija Budva

Foto. arhiva

Pravo na podršku mogu ostvariti državljanin Crne Gore starosti od 18 do 40 godina.

Predmet podrške je nabavka pet oformljenih pčelinjih zajednica.

To podrazumijeva pet košnica (podnjača, plodište, dva medišta, ramovi, zbjeg i poklopac), kao i pet pčelinjih rojeva na ramovima.

Pčelinji roj se sastoji od minimum pet ramova legla, sa minimum 70 odsto pokrivenosti leglom, dva rama meda, polena i jednogodišnje matice.

Podnosilac zahtjeva, osim što mora biti državljanin Crnee Gore i imati između 18 i 40 godina, mora biti nezaposlena osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, ili student/učenik, ili da je upisan u Registar osiguranika poljoprivrede u Ministarstvu i da se on ili član njegovog domaćinstva ne bavi pčelarstvom.

Ukupan iznos raspoloživih budžetskih sredstava po ovom javnom pozivu iznosi 20 hiljada EUR. Podrška Ministarstva iznosi 50 Odsto vrijednosti pet oformljenih pčelinjih zajednica.

Na sajtu Ministarstva navedena je sva potrebna dokumentacija za prijavu na javni poziv, koju treba poslati isključivo preporučenom poštom na adresu Ministarstva.