06-03-2019

Pogledajte kako bi mogao da izgleda gradski park tj. botanička bašta u Budvi

Na porceli koja od 1985. godine u vlasništvu HG Budvanska rivijera neophodno je da nastane gradski park i botanička bašta u Budvi, smatra lokalni arhitekta, prof. dr Goran Ivo Marinović. Pogledajte kako bi mogao da izgleda ovaj gradski park.

Pogledajte kako bi mogao da izgleda gradski park tj. botanička bašta u Budvi | Radio Televizija Budva

Kako ističe Marinović, ovaj projekat jedinstven je po dizajnu i obuhvata površinu oko 37,000 m2. Ima za cilj da unaprijedi koeficijent postojanosti zelenih javnih površina.



Promocijom autohtonih biljnih vrsta i ekološkom adaptacijom korita rijeke Grđevice ovaj projekat bi postao novi identit grada.

Idejni projekat su izradili prof. Vladimir Nikolić sa Ahen univerziteta i lokalni arhitekta, prof. dr Goran Ivo Marinović.

Podsjetimo, odbornici Demokratske Crne Gore podnijeli su zahtjev predsjedniku Skupštine opštine Budva Krstu Radoviću da na dnevni red naredne sjednice uvrsti Odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju zemljišta u gradu, kako bi sačuvali rijetke zelene površine u gradu i njih pretvorili u javne gradske parkove.

Oni traže da se zelena površina ispred TQ Plaze i ova u okviru turističkog naselja Slovenska plaža, eksproprišu i tako zadrže kao "zelena pluća" grada, da ostanu rijetka mjesta u Budvi koja nisu zatrpana betonom.

Iz budvanskih Demokrata ističu da je namjera da se usvajanjem ove odluke stvori neophodan uslov da se u smislu javnog interesa, što zelene površine svakako jesu, u postupku eksproprijacije zemljišta izuzmu navedene parcele i pretvore u javne gradske parkove i uređene zelene površine, koje bi imale sve neophodne sadržaje namijenjene sugrađanima i gostiima.