09-02-2023

Pokrenut portal E-peticije

Skupština Crne Gore pokrenula je portal koji građanima omogućava da kroz javne peticije i zahtjeve ostvare direktnu komunikaciju sa parlamentom, radnim tijelima i službama.

Pokrenut portal E-peticije | Radio Televizija Budva

Foto: epeticija.skupstina.me

Portal E-peticije, kako je saopšteno iz Skupštine, predstavlja još jedan vid otvorenosti parlamenta prema građanima i pitanjima od interesa za svakodnevni život.

„Korišćenjem ovog portala, građani će biti u mogućnosti da lakom upotrebom modernih tehnologija pokrenu pitanja iz zakonodavne aktivnosti i time efikasnije učestvuju u političkom životu, utičući na proces kreiranja javnih politika“, kaže se u saopštenju.

Portalu E-peticije može se pristupiti putem linka https://epeticije.skupstina.me/new-petition.

Iz Skupštine su rekli da je portal u potpunosti fleksibilan i uređen u skladu sa potrebama i zahtjevima kojima se postiže tačnost, povjerljivost, transparentnost i zakonitost sprovedenih procedura neophodnih za rad.

„Na ovaj način, portal E-peticije predstavlja priliku da građani upotrijebe svoje ustavno pravo i da se pojedinačno ili zajedno sa drugima, obrate državnom organu ili organizaciji koja vrši javna ovlašćenja u cilju dobijanja odgovora“, dodaje se u saopštenju.

Iz Skupštine su kazali da je u utorak Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje upućena na razmatranje peticija Za spas Instituta "Simo Milošević" Igalo, koja je u tom trenutku imala 7.912 potpisa.