02-03-2023

Pomoć Institutu u Igalu do 15. marta, ili radikalizacija protesta

Odbornici Skupštine opštine Herceg Novi jednoglasno su dali podršku radnicima Instituta "Dr Simo Milošević" u borbi za svoja prava i očuvanje ove renomirane medicinsko zdravstvene ustanove, u okviru 12 redovne sjednice.


Foto: Arhiva, Igalo

Zaključeno je da će Opština insistirati da Ministarstvo finansija, Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstva po hitnom postupku izmijene važeći ugovor između Fonda i Instituta, na način što će se kroz aneks ugovora uvećati cijena usluga koje pruža ova zdravbstvena ustanove pacijentima koji su upućeni na liječenje i rehabilitaciju od strane Fonda zdravstva Crne Gore, za najmanje 40 odsto.

"Skupština opštine Herceg Novi insistira da Ministarstvo finansija, Ministarstvo zdravlja i Fonda zdravstva po hitnom postupku uplate Institutu Dr Simo Milošević avans u iznosu od 1,6 miliona eura, na ime usluga koje će Institut pružiti korisnicima/pacijentima u izmijenjenom ugovoru između Instituta i Fonda zdravstva, u smislu uvećanja cijene pružanja usluga za 40 odsto. SO Herceg Novi insisistra da Vlada Crne Gore, u najkraćem roku, usvoji, odnosno da saglasnost na Kolektivni ugovor kod poslodavca, koji će prethodno usaglasiti menadžment, Odbor direktora i reprezentativna sindikalna organizacija Instituta", navodi se u saopštenju Opštine.

Kako su dodali, insistiraće od Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja da se aktivno uključe u rješavanje problema duga koji ima Institut "Dr Simo Milošević" prema Jugobanci A.D. u stečaju.

"U slučaju da se do 15. marta 2023. godine ne ispune zahtjevi rukovodstva i sindikalne organizacije Instituta podržanih od Skupštine opštine Herceg Novi i lokalne samouprave, biće radikalizovani vaninstitucionalni načini borbe za očuvanje ove zdravstvaene ustanove", naglašavaju u saopštenju.

Odbornici su u više navrata pozvali građane i građanke Herceg Novog da u petak, 3. marta svojim prisustvom u što većem broju daju podršku protestnom skupu koji će biti održan u 15 časova, na Graničnom prelazu "Debeli brijeg".

(RTCG)