07-05-2020

Posadi stablo kod kuće: ENO akcija sadnje 22. maja

Ovogodišnja ENO akcija sadnje drveća održaće se 22. maja, na Međunarodni dan biološke raznovrsnosti, kao dio šire kampanje pod nazivom Earth School koju su pokrenuli TED-Ed, UNEP i 30 partnera, kako bi odgovorili na krizu COVID-19.


Foto: Arhiva

Besplatna obrazovna platforma Earth School je dostupna nastavnicima, roditeljima, učenicima i globalnim građanima, obezbjeđujući besplatne, visoko-kvalitetne obrazovne materijale, a u cilju podrše učenicima, nastavnicima i roditeljima širom svijeta koji su primorani da u ovom trenutku budu kod kuće.

Autori ove onlajn inicijative su Program UN za životnu sredinu (UNEP) i TED-Ed.

Earth School nudi na svojoj platformi video zapise, materijale za čitanje i predlog aktivnosti –na 10 jezika – kako bi pomogao učenicima da steknu naprednije razumijevanje životne sredine i uloge čovjeka u njoj.

Namijenjena djeci i mladima od 5 do 18 godina, kampanja će trajati 30 dana. Njen zvanični početak je bio 22. aprila, na Dan planete Zemlje, a biće okončana 5. juna, na Dan zaštite životne sredine.

Prema podacima UNESCO-a, više od 1,5 milijardi učenika pogođeno je zatvaranjem škola uslijed COVID-19 pandemije. Pandemija je uzrokovala zdravstvenu, ekonomsku i obrazovnu krizu. U vremenu fizičkih i društvenih barijera, javila se potreba za globalnom naučnom pismenošću.

U cilju podrške kampanji, ENO poziva svoje članice da doprinesu inicijativi realizacijom akcije sadnje 22. maja, koja će se zbog krize COVID-19, ove godine organizovati kod kuće ili u blizini kuće, uz učešće manjih grupa koje će sačinjavati djeca, učenici i njihovi roditelji ili prijatelji.

Ko nije u mogućnosti da organizuje akciju sadnje, još uvijek može učestvovati tako što će napraviti fotografije drveća i podijeliti ih na fejsbuk stranici ENO programa:

https://www.facebook.com/events/156206832461543

Prijava za učešće i slanje informacija, fotografija i podataka o realizovanoj akciji je isključivo posredstvom aplikacije Envirate, čiji se link takođe nalazi na sajtu ENO Tree Planting.

Instrukcije za učešće i druge informacije su dostupne na sajtu ENO Tree Planting Day: Sajt platforme Earth School: https://ed.ted.com/earth-school target=_blank http://treeday.enoprogramme.org
Sajt platforme Earth School: https://ed.ted.com/earth-school