13-10-2021

Poslodavci ne bi željeli da dođu u situaciju da otpuštaju radnike

Maršalov plan, koji je nedavno predstavio ministar finansija Milojko Spajić, izaziva zabrinutost kod privrednika da bi mogli doći u situaciju da otpuštaju zaposlene, saopštio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) i suvlasnik hotelske grupacije Montenegro Stars, Žarko Radulović.

Poslodavci ne bi željeli da dođu u situaciju da otpuštaju radnike | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

On je Dnevnim novinama kazao da je mnogo bolje bilo pojačati kontrole i striktno primijeniti zakon, nego povećavati plate u ovako teškim uslovima poslovanja i tjerati poslodavce da otpuštaju zaposlene, a dio njih da drže radnike neprijavljene, ne što je to njihova želja, nego da bi spasili biznis.

Maršalom planom je predviđeno povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura, a prosječne sa sadašnjih 530 na 700 eura.

Radulović smatra da je ideja Spajića bila da povećanjem plata smanji sivu zonu, koja je upravo kada su zarade u pitanju ogromna i to ne samo od sada, već decenijama unazad.

On je rekao da način da se to postigne nije adekvatan trenutku i uslovima poslovanja, te može primorati poslodavce na nepopularne mjere da bi opstali.

“Mi smo u CTU 2012. godine radili neku statistiku koja je pokazala da se oko 120 miliona odliva, bez ijednog centa od tog novca u budžet. Ministar Spajić vjerovatno pokušava da tu sivu zonuu ovom dijelu skrene u legalne tokove. Ali, na ovaj način mislim da 'koljemo vola za dva kila mesa', a mesara je na 50 metara. To mi liči na to. Gledano iz moje perspektive, a sigurno da nijesam usamljen, ovo bi bio veliki udar na kompaniju”, poručio je Radulović.

U ovom trenutku, kako je naveo, firma čiji je suvlasnik ima 21 milion EUR prihoda godišnje i trebalo bi da taj prihod povećaju za deset miliona da bi mogli da „ispeglaju” nove Vladine mjere o minimalnoj zaradi od 450 eura i prosječnoj od 700 eura.

“Mislim da ovo ipak nije dobar put. Bolje bi bilo da su pojačali i edukovali inspekcijske službenike. To nije nikakva filozofija. Dovoljno je pogledati poreske kartone svakog privrednog subjekta u Crnoj Gori i uporediti ih. Ja, recimo, imam trošak između 8,5 miliona i devet miliona godišnje za plate. Neka pogledaju firme sličnih gabarita i prometa. Ako one plaćaju 500 radnika četiri miliona, tu je već nešto sumnjivo”, objasnio je Radulović.

Veliki broj firmi u Crnoj Gori, kako tvrdi, prima radnike na minimalac, toliko ih plaćaju preko računa, a ostatak im daju „na ruke”.

“To je nelojalna konkurencija meni i svima drugima koji rade čisto. Mladi čovjek ne razmišlja puno, što je mladosti i svojstveno. Ali, sve jednog dana dođe na naplatu. On ima 220 EUR platu preko računa, a na ruke dobije recimo još 300 eura ili 400 eura. I zadovoljan je. Kod mene, recimo, prosjek je 590 eura, plate se dobijaju preko računa, uz sve izmirene obaveze prema radniku i prema državi”, zaključio je Radulović.