23-04-2024

Povoljna bezbjednosna situacija u Budvi: Značajan pad stope kriminaliteta

Uoči predstojećih prvomajskih i vaskršnjih praznika, Budva je pod lupom bezjbednosti. Na teritoriji koju pokrivaju službenici Odjeljenja bezbjednosti Budva, situacija u vezi sa javnim redom i mirom je ocjenjena kao povoljna. Stanje kriminaliteta, kao ključni indikator bezbjednosti, pokazuje značajno poboljšanje od početka ove godine. Sa svega 70 evidentiranih krivičnih djela, od kojih je 80% već rješeno, lokalna policija bilježi pad stope kriminaliteta.


Foto: arhiva, Portal RTV Budva

U susret praznicima, planirano je pojačanje policijskih snaga radi osiguranja bezbjednosti građana i turista. Komandir Centra bezbednosti Budva, Željko Kadović, naglasio je stabilnost i povoljnost stanja na području Budve i Petrovca.

"U prvom tromesečju nismo zabilježili veće incidente koji bi uznemirili građane. Službenici OB Budva su 24 sata na terenu, čineći sve što je u njihovoj moći da osiguraju bezbedno okruženje, sa građanima Budve i svim turistima na prvom mjestu", istakao je Kadović u izjavi za Polis.

Kada je riječ o saobraćajnoj bezbjednosti, situacija zahtjeva posebnu pažnju. Broj saobraćajnih nezgoda je porastao, sa 87 registrovanih ove godine, pri čemu je 20 osoba povređeno, uključujući i jedan tragičan slučaj sa smrtnim ishodom.

Od početka godine na podrućju budvanske opštine u odnosu na isti prošlogodišnji period, samnjena je stopa kriminaliteta.

"Dogodilo se 70 krivičnih djela od čega su 54 djela iz opšteg kriminaliteta, sedam djela je iz oblasti privrednog kriminaliteta, 9 djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i 20 djela je bilo po nepoznatom izvršiocu, od njih je vež 16 rjeđeno ili 82%, ali ono što je bito da je stopa u opadanju", rekao je Kadović.

Tokom prvog tromesečja, službenici OB Budva su sproveli rigorozne mjere kontrole alkoholisanosti vozača. U pomenutom periodu je alkotestirano 2.439 vozača, a 277 osoba je zatečeno pod uticajem alkohola da upravljaju vozilom, od kojih je 139 lišeno slobode.

Takođe, od početka godine, 23 vozača su uhvaćena pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Oni su lišeni slobode i procesuirani pred Sudom za prekršaje.

D.B.