22-01-2019

Precizirali saglasnost za uzimanje organa

Ministarstvo zdravlja uputilo je javni poziv za pripremu izmjene seta ključnih zakona - o zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju, kao i o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja.

Precizirali saglasnost za uzimanje organa | Radio Televizija Budva

Kako su objavili na sajtu, važećim zakonom nije precizno uređeno davanje saglasnosti za uzimanje organa umrlog davaoca za presađivanje u svrhu liječenja, pa je neophodno preciznije urediti tu oblast.

Pobjeda prenosi da se sada predviđa da su svi građani po automatizmu potencijalni donori organa ukoliko za života nijesu potpisali izjavu da to ne žele.

Ipak, organi se mogu uzeti isključivo uz saglasnost porodice, čak i u slučajevima kada je osoba vlasnik donorske kartice.

Iz Ministarstva zdravlja ranije je rečeno da pretpostavljena saglasnost nije dala rezultate iako je samo jedna osoba do sada potpisala pisanu izjavu da ne želi da bude donor organa.

Razlog tome, prema njihovim tvrdnjama, je što sprovođenje zakona ograničavaju porodice preminulih, ne dajući da njihovi organi budu iskorišćeni za presađivanje.