22-07-2022

Predstava “Bladi mun” na sceni između crkava: Spektakl unutrašnjih emocija

Dramski program XXXVI festivala “Grad teatar” nastavljen je 21. jula na sceni između crkava izvođenjem predstave “Bladi mun” Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

Predstava “Bladi mun” na sceni između crkava: Spektakl unutrašnjih emocija | Radio Televizija Budva


Foto: Grad teatar Budva

Predstava je rađena po ugledu na čuveni film iz 2016. godine „Savršeni stranci” italijanskog reditelja Paola Đenovezea, a zasnovana je na tekstu “Crna kutija” spisateljice i rediteljke Ane Đorđević, koja je na konferenciji za medije pred premijeru u decembru prošle godine kazala da je predstava “Bladi mun” ne samo originalna u odnosu na predstavu „Crna kutija“, već i u odnosu na sam film, kao i svih osamnaest obrada koje smo do sada mogli da vidimo na velikom platnu i u pozorištu.

„Uzela sam u obzir lokaciju gdje radim, u kojoj sredini radim, ali sam uzela u obzir neminovno i sve ono što se događalo između 2017. kada je “Crna kutija” napisana i ove godine, a desilo se mnogo toga dramatičnog. Praktično smo ušli u novu epohu. U filmu i ‘Crnoj kutiji’ ispostavlja se da se ništa nije dogodilo, da se ni jedno otvaranje ni otkrivanje tajni nije dogodilo. Ispostavlja se da je sve bilo mašta, varka, ono ‘kad bi’ izazvano pomračenjem Mjeseca. To je najupadljivija dramaturško-rediteljsko-idejna izmjena u predstavi ‘Bladi mun‘ to se zaista desi”, kazala je tada Đorđević.


Foto: Grad teatar Budva

Dramaturg predstave je Stefan Bošković, kostimografkinja Svetlana Cvijanović, scenografkinja Ljubica Petrović, muziku su radili Ivana Čanović i Bojan Jovović, asistentkinja rediteljke je Nataša Milićević, asistentinja kostimografkinje je Gordana Bulatović, a izvršni producent Danilo Milatović.

Glumica Kristina Stevović Obradović je nakon izvedbe predstave na sceni između crkava kazala da je riječ o jako lijepom igranju predstave s obzirom na to da su je prvi put igrali na otvorenom.

“Dosta je intimna priča i drugačije je bilo izaći iz scene kutije i te ušuškanosti koju nam ona nudi. Malo smo se i plašili kako će to izgledati, ali je cijela stvar disala između nas i publike”, kazala je ona.

Branka Otašević koja tumači lik Sunčice je istakla da je predstava odigrana u pravom ambijentu.

“Bilo je stvarno divno na otvorenom. Kada smo prvi put napravili ovu predstavu, ona sve vrijeme priča kako je tu iza neko more i kuća je na obali mora. Mi to more, zvuke i mjesečinu onda u pozorištu zamišljamo, ali večeras smo svi to doživjeli”, kazala je i dodala da je reakcija publike uvijek burna i lijepa.

Stevan Vuković je kazao da je zadovoljan reakcijom publike i da im je uvijek zadovoljstvo napraviti spektakl.

“Riječ je o spektaklu unutrašnjih emocija, zbivanja u samim likovima na sceni i onih tema koje tretiramo, kao i onoga što šaljemo publici, a to su teme i pitanja koja otvaramo. Mi smo napravili predstavu o ljudskim odnosima koji danas doživljavaju kritičnu fazu. Čini mi se da smo svi nekako daleko jedni od drugih, bića nisu međusobno povezana, nekako ne komuniciramo... Ova predstava tu temu tretira. Mi smo se trudili da otvorimo teme značenja ljubavnih, prijateljskih, partnerskih odnosa. Koliko zapravo živimo u površnom svijetu i ne ulazimo u suštinu bića preko puta”, objasnio je Vuković.

Publika je velikim aplauzom pozdravila glumački ansambl predstave koji, osim njih, čine i Sanja Vujisić, Nikola Perišić, Aleksandar Gavranić, Filip Đuretić i Maša Božović.