27-07-2018

Predstavljanje romana "Luzitanija" na Trgu pjesnika

Na Trgu pjesnika u 21 čas se nastavlja književni program ovogodišnjeg festivala, predstavljanjem romana "Luzitanija" Dejana Atanackovića, koji je u prethodnoj godini nagrađen NIN-ovom nagradom, jednom od najznačajnijih nagrada za književnost u regionu.

Predstavljanje romana

Književno veče JU „Grad teatar“ organizuje u saradnji sa JU "Narodna biblioteka Budve".

Dejan Atanacković (Beograd, 1969) predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umjetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci. Sarađuje sa firentinskim Muzejom prirodnih nauka na predmetu Body Archives, posvećenom istoriji predstava ljudskog tijela. Poslednjih godina vodi radionice zasnovane na dijalogu i saradnji studenata i psihijatrijskih pacijenata. Kao vizuelni umjetnik, od devedesetih realizuje samostalne izložbe i kustoske projekte. Dobitnik je NIN-ove nagrade za svoj prvi roman Luzitanija u izdanju kuće "Besna kobila" (2017).

U osvrtu na Atanackovićev roman je zapisano: "Vještom naracijom, nalik na postupke magičnog realizma, ironičnim stapanjem istorijskih činjenica i fikcije, kao i stvarnih i izmišljenih ličnosti, čitalac je vođen kroz kilometre raznovrsnih ambijenata: bolničke hodnike, apsurdne tunele Zapadnog fronta, balkanske šume, ulice Beograda, Njujorka, Beča, sve do oniričkih sala firentinskog Muzeja prirodnih nauka"...