29-07-2020

Pres NKT: Proći će još neko vrijeme dok se otvore granice sa Srbijom; 197 pacijenata hospitalizovano

Pomoćnik direktora KCCG Nemanja Radojević na današnjoj pres konferenciji NKT kazao je da je u Crnoj Gori hospitalizovano 197 pacijenata inficiranih korona virusom. Od toga je, kako je naveo, 29 u KCCG, 17 na infektivnoj u KCCG, a svi stabilni. Takođe, 17 pacijenata zbrinuto je na internoj.


Screenshot: yt/vladacrnegore

"U toku je distribucija dospjelih 100 respiratora donacija EU i UNDP. Donirano i od Ujedinjenih Arapskih Emirata još 50 respiratora. Država raspolaže sa dovoljnim brojem i nema nikakve bojazni", naveo je on.

Zaraženo 88 zdravstvenih radnika

"Što se tiče pozitivnih zdravstvenih radnika 88 - 16 ljekara. U samoizolaciji je 59 zdravstvenih radnika. Od 47 ukupno umrlih svega je četvoro bilo mlađe od 50 godina. Njih četvoro 49, i dvoje po 50. Mlađih nismo imali. Od 10 do 15 % preminulih nije imalo komorbiditete", kazao je Radojević.

Razlika između brojke IJZ i SZO u vezi sa zaraženima. Na SZO veća brojka nego kod IJZ?

"Podaci koje ste iznijeli nisu tačni. Na našam sajtu ima prijavljenih više oboljelih nego što se prikazuje u bazi SZO. Ove dvije baze podataka se nikada neće poklopiti u istom vremenskom intervalu jer presjeke pravimo u 17 h i to obuhvata jučerašnji dan od 17h do pomoći i današnji od ponoći do 17h. SZO se po kalendarskim danima podaci prijavljuju i to do 10.00h ujutru što znači da smo mi jutros podnijeli podatke za 28. jul što će SZO ažurirati tek oko 17.15 - 17.30h. Dakle postoji određeno kašnjenje obrade podataka kod njih i tako postoji tako određeno vrijeme potrebno za prikupljanje, analizu i obradu podataka. To će biti dok traje epidemija tako ili ako mi pristanemo da držimo konferencije u 8 ujutru ali nama to nije cilj jer najnoviji podaci su oni koji tek izađu u 17.00 h. Ove dvije baze zbog načina prijavljivanja će uvijek kaskati jedna za drugom", odgovorio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić na pitanje novinarke Dana.

24. jul

"Kada se radi o 24. julu IJZ je objavio tačan broj oboljelih. Ali došlo je do greške i objave kao da se radilo o 308 slučajeva što je bila greška na koju smo mi skrenuli pažnju i kolege u Kopenhagenu uočili", kazao je Begić.

"Podaci koje IJZ objavljuje na svom sajtu su oni koje će IJZ imati na svom sajtu za dan ili dva", dodao je on.

EU ne otvara granice za CG, komentar

"Svaka država ponaosob ima legitimno pravo da odredi koje zemlje smatra rizičnim. S obzirom da se radi o bolesti gdje imamo ogroman udio nesimptomatskih osoba, neke kolege kažu da je brij veći 10 do 15 x od onog koji vidimo. To je fenomen ledenog brijega. Dakle ono što vidimo je samo vrh, ostalo ostaje ispod površine i pravi problem. Ovaj virus je došao i tu je da ostane i on će ostati", kazao je Begić.

Vrtići zatvoreni, igraonice rade...?

"Nikome se ne može udovoljiti. Trudimo se da stvorimo kontrolisane uslove i da razvijemo određenu količinu svijesti da svako mora biti odgovoran za zdravlja. Ne bih se složio da su igraonice nekontrolisane, ali za razliku od vrtića igraonice su opcione. Tamo niko ne mora da ide. Ako ga roditelj vodi on mora da snosi rizik. Takođe, druga razlika je broj djece koja se nalaze na jednom mjestu", kazao je Begić.

Glumci se žale što ne rade

"Što se tiče glumaca, sceski nastupi odražavaju često bliske kontkte tako da se tu ne može računati na održavanje fizičke distance. Ako je jedan glumac asimptomatski postoji rizik da zarazi cijeli kolektiv. Sa druge strane za muzičare postoje određene mjere, postavljanje paravana što nije moguće na pozorišnoj sceni", kazao je Begić.

Otvaranje vrtića?

"Rano je da razmišljamo o otvaranju vrtića. Svjesni smo značaja predškolskih ustanova i njihove uloge u zdravom i srećnom djetinjstvu", naveo je Begić.

Zaraženi turisti...?

"Imali smo registrovano obolijevanje kod stranih državljana koji su u CG boravili duže vrijeme. Nismo imali kod onih koji tu dolaze sedam do deset dana. Protokol ostoji i mi smo zadovoljni i kako su neki hotelijeri izradili svoje protokole, otišli su i dalje od onoga što je IJZ tražio od njih", kazao je Begić.

Otvaranje granice sa Srbijom za građane sa negativnim testom?

"Ne radi se samo o otvaranju granica prema Srbiji već i ka drugim državama. Svakonevno pratimo situaciju u svijetu i našem neposrednom okruženju. Trudimo se da idemo u korak sa epidemiološkom situacijom i spram toga donosimo mjere. S obzirom na nivo obolijevanja i evidentno smanjivanje broja oboljelih proći će još neko vrijeme dok se granice ne otvore i omogući kakav takav saobraćaj, razmjena ljudi i roba", kazao je Begić.


Izvor: FOS Media