19-10-2023

Prihodi uvećani za 6,3 miliona eura, Kuljača: Najveći iznos opredijeljen za povećanje zarada

Na juče održanoj javnoj tribini o Nacrtu odluke o izmjeni i dopuni odluke o budžetu opštine Budva za 2023. godinu predstavljen je nacrt rebalansa koji je planiran na iznos od 6,3 miliona eura. Prema riječima sekretarke Sekreterijata za finasije Sonje Kuljače, osnovni razlog za izradu rebalansa je izmjena koeficijenta obračuna zarada po Granskom kolektivnom ugovoru.


Foto: Printscreen

Kuljača je istakla da je rebalans budžeta donijet u iznosu od 6,3 miliona eura, a da je prošlogodišnji iznosio 41 milion eura.

"Tako da smo sada rebalansom povećali iznos na 47 miliona. Osnovni razlog za izradu rebalansa je prije svega izmjena koeficijenta obračuna zarada po Granskom kolektivnom ugovoru koji smo imali u martu mjesecu tako da smo morali povećati dio koji se odnosi na bruto zaradu", istakla je Kuljača za Polis.

Kada je riječ o prihodovnoj strani, kako dodaje, ostvareno je veće punjenje budžeta od planiranog, na šta su ponosni, a do povećanja planiranih prihoda došlo je prije svega zbog dobre naplate poreza na nepokretnost, kao i zbog dobre naplate komunalija, te naknade za opremanje gradskog građevinskog zemljišta.

"Najveći iznos će biti što se tiče tekuće potrošnje opredijeljen za povećanje Bruto zarada, mi smo imali i u našim Javnim ustanovama povećanje po kolektivnom ugovoru, tako da smo se trudili da najviše moguće redukujemo tu tekuću potrošnju. Imamo povećanja obaveza iz prethodnog perioda i jedna dio vezan za preuzimanje Luke Budva. Mi smo planirali i taj dio kapitalnih sredstava ili eventualno kupovinu opreme u toku ove godine", kazala je Kuljača.

Javna rasprava započela je 13. oktobra.

"Javna rasprava traje do 27. oktobra, a imali smo i Javnu tribinu gdje smo pozvali sve zainteresovane korisnike budžeta, građane Budve, mjesne zajednice i pripradnike NVO da daju svoje mišljenje i sugestije, eventualno da podnesu neke svoje zahtjeve koje nisu dobili detaljno obrazložene u samom postupku. Postupak će trajati do 27. oktobra i mi u zakonskoj obavezi moramo završiti rebalans budžeta i usvojiti ga do 31. oktobra", kazala je ona.

Kuljača je naglasila da je započet postupak i za prirpemu Nacrta budžeta Opštine Budva za narednu 2024. godinu u skladu sa svim zakonskim procedurama.

D.Č.