25-12-2019

Promocija druge publikacije „Prevaziđimo različitosti"

U petak, 27. decembra sa početkom u 17h u prostorijama Udruženja „Puževa kućica“ Budva, (Tržni centar TQ Plaza, I sprat), biće održana promocija druge publikacije „Prevaziđimo različitosti" u izdanju NVO „Sedma sila mladih“ i NVO Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Puževa kućica“.


U ovom broju publikacija donosi niz tekstova i razgovora na temu inkluzije djece i mladih sa smetnjama u razvoju, obrazovnoj inkluziji, život sa invaliditetom, predrasudama prema osobama sa smetnjama u razvoju, pristupačnosti javnih površina, objekata i institucija osobama sa inavaliditetom, asistivnoj tehnologiji, ali i događajima i aktivnostima koji su obilježili rad Udruženja u protekla tri mjeseca.

"Povodom promocije publikacije biće održan panel na temu „Život sa invaliditetom“ na kom će biti riječi o pitanjima sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa invaliditetom, njihovim pravima, ali i obavezi društva da poštuje ta prava.

Na panelu koji će biti otvoren za javnost govoriće Nataša Anastasov, izvršna direktorica NVO „Puževa kućica“, Zorica Radenović, predsjednica NVO „Sedma sila mladih“ i urednica publikacije, Jelena Kastratović, psiholog i stručna saradnica Udruženja. O životu sa invaliditetom govoriće i Ivona Medigović iz Petrovca i Admir Skenderi iz Budve.

Publikacija je rađena u okviru projekta „Socijalna inkluzija djece i mladih sa smetnjama u razvoju u Budvi“, koji finansira Ministarsvo rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Cilj projekta je poboljšanje položaja djece i mladih sa smetnjama u razvoju, inkluzija, socijalizacija, unapređenje servisa vaninstitucionalne podrške, povećanje informisanosti zajednice na lokalnom i državnom nivou kao i skretanje pažnje javnosti na položaj ove populacije.

U Publikaciji su objavljeni svi tekstovi i sva istraživanja nastala tokom projekta; kroz razgovore sa stručnjacima (psiholozima, defektolozima, socijalnim radnicima, predstavnicima udruženja i institucija koje se bave pružanjem servisa podrške djeci imladima sa smetnjama u razvoju, roditeljima, djecom i mladima). Kroz tekstove na temu inkluzije i socijalizacije djece i mladih sa smetnjama u razvoju ukazali smo na postojeće stanje i uticali na svijest o značaju iste.

Publikaciji na temu inkluzije djece i mladih sa smetnjama u razvoju i život sa invaliditetom doprineli su svi oni koji su govorili o ovoj tematici, iznoseći svoja mišljenja, zapažanja i stavove.

Sadržaj ove publikacije predstavlja isključivu odgovornost autora i ne odražava nužno stavove Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore" saopšteno je iz NVO Sedma sila mladih.