23-12-2019

Radenović: Danas smo svi zajednica koja njeguje prijateljstvo i dobre međuljudske odnose

U subotu, 21. decembra u Narodnoj biblioteci Budve promovisan je 14. broj časopisa Krug mladih, u organizaciji JU Narodna biblioteka Budve, koja je suizdavač ovog broja i NVO „Sedme sile mladih, kao izdavača.

Radenović: Danas smo svi zajednica koja njeguje prijateljstvo i dobre međuljudske odnose | Radio Televizija Budva

"Na početku promocije, kroz retrospektivu događaja, brojna publika bila je u prilici da se upozna sa aktivnostima koje je ova nevladina organizacija realizovala u protekle četiri godine, kao i sa sadržajem novog broja časopisa.

Urednica časopisa i predsjednica NVO „Sedma sila mladih“ Zorica Radenović istakla je da promocija 14. broja predstavlja mali jubilej-četiri godine od osnivanja ove nevladine organizacije i izdavanja prvog broja časopisa, decembra 2015. godine.

Kako je kazala, to je bio povod da se prisjete svih onih lijepih uspomena koje su doživjeli u proteklom periodu, a bilo ih je dosta. Za to vrijeme objavili su 14 brojeva časopisa, osnovali istoimeni portal, organizovali brojne promocije, okrugle stolove, panele, humanitarne i volonterske akcije. Sve to vrijeme bavili su se edukacijom mladih putem radionica, panel diskusija i okruglih stolova - kako sami, tako i u saradnji sa drugim navladinim organizacijama, javnim institucijama i pojedincima.
Radenović je naglasila da su kroz edukaciju i informisanje, uticali i utiču na podizanje svijesti o bitnim temama u oblasti obrazovanja, kulture, umjetnosti, sporta, ljudskih prava, ekologije, zdravlja i učešća mladih u društvenom i kulturnom životu zajednice, kao i da afirmišu i promovišu mlade talente i
preduzetnike, tradiciju, umjetnost i kulturu našeg podneblja.
„Generacije mladih su se smjenjivale - stariji su odlazili na fakultete, a mlađi zauzimali njihova mjesta. Danas smo svi zajednica koja njeguje prijateljstvo i dobre međuljudske odnose“, istakla je Radenović, i dodala da sve to ne bi bilo moguće bez podrške donatora, kojima se ovim putem zahvalila.

Naročitu zahvalnost, kazala je Radenović, duguje najstarijoj ustanovi kulture u Budvi – Narodnoj biblioteci Budve, koja je, prvi put, suizdavač 14. broja časopisa „Krug mladih“. Kako je istakla, suizdavaštvo je kruna njihove dosadašnje dobre saradnje, međusobnog uvažavanja i povjerenja, koje traje pune četiri godine.

U ovom broju „Krug mladih“ donosi tekstove na temu emigracije mladih i odlaska iz Crne Gore, istraživanja kako predrasude i stereotipi utiču na naš život, tekstove o Prvom srpskom bukvaru i
manastiru Gradište, o inkluziji djece i mladih sa smetnjama u razvoju, afirmiše mlade umjetnike, sportiste, i promoviše omladinski aktivizam, sadrži tekstove o globalnim i lokalnim ekološkim problemima, lažnim vijestima i o etičkom novinarstvu.
Povodom promocije novog broja časopisa upriličen je razgovor na temu „Šta za mene znači novinarstvo?“ u kojem su učestvovali članovi redakcije „Kruga mladih“ i prenijeli novinarska iskustva
koja su sticali na radionicama novinarskog i kreativnog pisanja, a koje su se odvijale u Narodnoj biblioteci Budve.



„Krugu mladih“ odnedavno se pridružila i Ivona Medigović iz Petrovca, koja je izrazila veliko zadovoljstvo članstvom u redakciji, u kojoj je kako je kazala, stekla ne samo korisna znanja već i divna prijateljstva sa mladima koji njeguju prave vrijednosti.

Ivona je istakla da na novinarstvo gleda kao na novi životni izazov, koji joj pomaže da otkrije sposobnosti za koje do sada nije znala, kao i da je uz kolege iz redakcije naučila dosta toga o novinarstvu, ali da smatra da je na početku i da tek treba da uči.

„Čast mi je da sam član redakcije koja piše istinu i apsolutno je transparentna, jer se danas možemo sresti i sa onom drugom stranom novinarstva koja se ne bi mogla tako nazvati. Bavimo se ozbiljnim, korisnim i zanimljivim temama koje imaju vrijednost, i koje se sklapaju u jednu fenomenalnu cijelinu.

Ponosna sam što sam dio ovakvog novinarskog svijeta“, poručila je dvadesetogodišnja Ivona koja na svojoj stranici „Ja sam Ivona Medigović“ već izvjesno vrijeme objavljuje zanimljive tekstove koji privlače pažnju šire javnosti.

Dugogodišnja članica redakcije, sada studentkinja Političkih nauka u Podgorici Jovana Jagetić, kazala je da je njena ljubav prema novinarstvu više nego očigledna, te da na pomen „Kruga mladih“ uvijek osjeti ponos i divna osjećanja. Ona je istakla da je bavljenje novinarstvom na početku za nju predstavljalo veliko uzbuđenje, ali da je vremenom počela više da obraća pažnju na tehniku pisanja novinarskih žanrova.



„Uslijedilo je upoznavanje sa velikim brojem ljudi, stručnjaka iz raznih oblasti: obrazovanja, medija, kulture, mladih umjetnika, glumaca, književnika, slikara, kompozitora... Na taj način gradila sam samopouzdanje i sticala hrabrost. I danas je za mene sve ovo izazov koji mi znači, ali osjećam i odgovornost jer znam da treba da stojim iza svega što napišem i kažem“.

Jagetić je naglasila da ćlanovi redakcije „Kruga mladih“ vole da „sve bude pod konac“ i da časopis zadovolji sve standarde, kao i da novinar može ponekad manje lijepo da napiše tekst, ali da postoje kriterijumi od kojih se ne odstupa.

„To je etika novinarstva, istina i objektivnost, čak i kada je to teško, naročito tada. Moje asocijacije za novinarstvo i novinare su intelekt, informisanost, sposobnost, brzi refleksi, analiza, pravda i stres.



Pored toga, veoma je važno da i kada nijesmo saglasni sa nekim, da ga razumijemo, jer razumijevanje ne mora uvijek da podrazumijeva slaganje. Vidite, zaista zahtjevan posao, a vi ćete nam reći kako smo mi obavili svoj“ , zaključila je Jagetić.
Član redakcije Miloš Boreta prisjetio se svojih početaka u redakciji u periodu kad je treći broj bio u pripremi. ,,Mnogo je razloga zbog kojih sam se odlučio za članstvo u „Krugu mladih“, prije svega zbog zanimljivih i nesvakidašnjih promocija, kao i samog kvaliteta časopisa koje sam u dahu pročitao.

Ubrzo se rodilo puno više razloga da ostanem dio ove edukativne i kreativne radionice. Iskustva koja sam, tokom tri godine, neprekidno sticao upravo na časovima novinskog i kreativnog pisanja veoma mi pomažu u brojnim projektima kojima se trenutno bavim”, kazao je Boreta i dodao da ovu promociju, sudeći po ličnim, ali i reakcijama ostalih članova i publike, smatra najdirljivijom koju je ,,Krug mladih” dosad upriličio.

Mlada aktivistkinja, pjesnikinja i članica redakcije Mirjana Kasalica kazala je da su promocije „Kruga mladih“ kruna njihovog truda i zalaganja, te da promocija 14. broja na emotivan način prikazuje vrijednosti koje stvaraju i promovišu. Ona je izrazila veliko zadovoljstvo članstvom u „Krugu mladih“ jer, kako je kazala „pored brojnih novih saznanja do kojih dolaze, kolege emituju pozitivnu energiju i čast ih je poznavati a privilegija s njima raditi“.

Časopis „Krug mladih“ br. 14 je realizovan i publikovan uz podršku donatora. Predstavlja dio projekta „Birajte aktivizam vjerujući u njegovu moć“ koji sprovodi NVO „Sedma sila mladih“ uz
finansijsku podršku Opštine Budva, na osnovu odluke Komisije za raspodjelu dijela sredstava za NVO za 2019. godinu.

Projekat je u službi afirmacije mladih i unapređenja njihovog položaja u lokalnoj zajednici, te doprinosi razvoju omladinske politike na lokalnom nivou. Sadržaj časopisa predstavlja isključivu odgovornost autora i ne odražava stav donatora" zaključuje se u saopštenju JU Narodne bibliotke Budva.