01-04-2024

Rađenović: Plaže i Plan privremenih objekata čekaju odluku Vlade

"Do dana današnjeg, nažalost ja moram da konstatujem da mi akt vezano za Atlas plaža i za Plan privremenih objekata i program u zoni morskog dobra nemamao. Isključivi i jedini krivac u ovom slučaju je Vlada Crne Gore, odnosno naše resorno ministarstvo", kazao je Blažo Rađenović, predsjednik Upravnog odbora JP Morsko dobro.

Rađenović: Plaže i Plan privremenih objekata čekaju odluku Vlade | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva/arhiva

Do 1. maja sva kupališta na Crnogorskom primorju trebalo bi da budu spremna za sezonu, ali situacija na terenu pokazuje nešto sasvim drugačiju sliku. Da li je Atlas plaža koji je urađen predat resornom Ministarstvu na usvajanje, da li je usvojen, kako će se ove godine raditi, po kojim principima i da li je malo spala tenzija na relaciji zakupci plaža i JP Morsko dobro pitanja su na koja je odgovore za program Radio Budve dao Blažo Rađenović, predsjednik Upravnog odbora JP Morsko dobro

"Od 2021. godine marljivo radimo na tome da sve odluke koje su potrebne u zakonskom terminu ispunimo i donosimo u skladu sa svim potrebama u skladu sa pripremama turističke sezone tako i svih naših sugrađana i zakupaca. Ono što je vrlo bitno za javnost, zaključno sa 31. 12. 2023. godine istekao je plan privremenih objekata i program, dakle svi ugovori na isti datum su istekli. Mi smo na vrijeme donijeli sve potrebne akte što se tiče JP Morsko dobro i proslijedili ih resornom ministarstvu na dalje postupanje i odlučivanje. Oni su uvijek ta najviša instanca koja donosi saglasnost, radi izmjene ili dopune nacrta koje mi pošaljemo, odnosno odluke koju mi donesemo na organima Upravnog odbora i kada se to izglasa na Vladi postaje validno. Do dana današnjeg, nažalost ja moram da konstatujem da mi takav akt vezano za Atlas plaža i za plan privremenih objekata i program u zoni morskog dobra nemamao. Isključivi i jedini krivac u ovom slučaju je Vlada Crne Gore, odnosno naše resorno ministarstvo i ja moram da iskažem žaljenje što mi ove turističke sezone, potencijalni budući petogodišnji plan koji je trebalo da se donese i tenderi koji su već trebali da budu završeni, za ovu sezonu ne mogu biti na zakonom predviđen način realizovani", istako je Rađenović.

O zakupu plaža za nastupajuću sezonu

"Po najavama našeg resornog ministarstva, ministra Odovića, na sastanku koji je bio sa Privrednom komorom, najavljeno je da će ugovori biti produženi postojećim zakupcima, na koji način i kako još uvijek nemamo tu formu. Pretpostavljamo da će to biti neki zaključak Vlade ili odluka na Skupštini CG što bi jedino bilo zakonito, ali ni to nije sa Ustavom usaglašeno. Kada se radi o državnoj imovini, kada se radi o opštem javnom interesu, po zakonu treba da bude raspisana koncesija ili tender. U slučaju trajekta mi smo se borili protiv tih štetnih zaključaka Vlade koji su donešeni bez tendera i rasapisanih kocesija. Mi svi težimo ka pravnoj državi, težimo da sve bude u zakonskim okvirima a sada nas dovode u situaciju da se opet vraćamo na nešto što definitivno nije u skladu ni sa Zakonom ni sa Ustavom", kazao je Rađenović.

Služba kontrole je na terenu, podaci se svakodnevno prikupljaju, pišu se izvještaji o devastiranju prostora u zoni morskog dobra, pa Rađenović ističe da će svi koji budu kršili procedure biti propisno sankcionisani.

"Poruka svim nesavjesnim investitorima i građanima koji devastiraju našu obalu, koji dovode do nekih situacija koje nisu niti u skladu sa procedurama, odlukama i saglasnostima jeste da će biti sankcionisani maksimalno i od naše strane procesuirani nadležnim institucijama. Mi radimo sve što je u našoj nadležnosti i mi smo svaki slučaj devastacije u prostoru kada je u pitanju zona morskog dobra, priobalni pojas, neposredna zaleđina naših kupališta evidentirali, naši nadzornici su napravili službene zabilješke od Ulcinja do Herceg Novog. Imamo najsvježiji primjer od juče, kada je u pitanju plaža Kamenovo, prošlogodišnji zakupac plaže je određene intervencije radio u prostoru bez ikakvih papira, nema saglasnosti za to, probijanje puta gdje je nekada bila pješačka staza. Mi smo juće izašli u javnost povodom ovog događaja, danas ćemo i zvanično proslijediti dopis bivšem zakupcu da u roku od tri dana vrati sve u prvobitno stanje i ukoliko se to ne desi budite sigurni da ovo što je najavila Vlada da će svim prethodnim zakupcima biti produženo do oktobra novembra, da u ovom slučaju ćemo kao i u svakom drugom gdje se ne bude poštovalo prevashodno javno dobro, državni interes i očuvala državna imovina takvi nesavjesni investitori biti sankcionisani na način što ćemo kupališta otvoriti za naše građanstvo i turiste, osloboditi mobilijara i mi voditi o tome računa za ovu sezonu", naglasio je Rađenović.

Izvršna služba za sankcionisanje prekršilaca u zoni morskog dobra je Komnunalana inspekcija i Komunalna policija.

"Naš posao u zoni morskog dobra je da konstatujemo ako se radi o devastaciji i nesavjesnosti dal investitora, zakupca, građanina to dalje uputimo na nadležnost Komunalnoj inspekciji i Komunalnoj policiji koja bi trebala da interveniše već u startu kako se problemi ne bi produbljivali", zaključio je Rađenović.

J.M.