15-12-2020

Radović: Interesi pojedinaca i kompanija više ne smiju biti ispred interesa građana

Glasovima 22 odbornika u SO Budva na današnjoj sjednici usvojena je Odluka o utvrđivanju javnog interesa koja se tiče eksprprijacije zemljišta nepokretnosti dijela katastarske parcele KO Sveti Stefan čiji je nosilac prava svojine Sveti Stefan hoteli AD Budva. Radi se o dijelu urbanističke parcele definisane u DUP-u Pržno-Kamenovo I i Pržno-Podličak.

Radović: Interesi pojedinaca i kompanija više ne smiju biti ispred interesa građana | Radio Televizija Budva

Za su glasala 22 odbornika uglavnom iz redova većine u parlamentu (Koalicija “Za budućnost Budve” i Izborna lista “Budva je naša nacija” – Demokrate). Ovu odluku su takođe podržali i odbornici DPS-a, SDP-a i Crnogorske, Vido Markićević, Mihailo Đurović i Anđela Ivanović. Uzdržani su bili odbornici DPS-a, ukupno njih sedam. Niko od prisutnih nije glasao protiv.

Predsjednik SO Budva Krsto Radović kazao je da nova Vlada mora raditi na decentralizaciji, očekujući da ubuduće interesi pojedinaca, pojedinih kompanija uvezanih sa režimom, neće biti ispred građana i mještana određenih područja.

Da se neće donositi zakoni zbog nekog pojedinca, neke opštine, kako bi se resursi uzeli i napravilo još par miliona u moru miliona, koji su zarađeni u proteklih 30 godina i oduzeti od građana Crne Gore.

Radović je podsjetio da je još prije nekoliko dana uputio zahtjev ministru Ratku Mitroviću i premijeru Zdravku Krivokapiću, da se ukine Plan priobalnog područja, koji je, kako je kazao, pravljen za intrese pojedinaca.

"Upravo je taj plan napravio problematiku vezanu za parking eksporijaciju. Dakle Plan Pržno-Podličak koji je aktuelni plan i koji još uvijek važi tretira tu parcelu kao parking i sastavni dio DUP-a Podlicak - Pržno. Pošto nisu mogli da izbjegnu opštinu Budva i sve ono što je opština radila kako bi spriječila izgradnju u Miločerskom parku, jer i ta donja parcela koja nije parking a gdje se gradi, se preklapa sa DUP-om Podličak - Pržno, gospoda su donijela Plan priobalnog područja gdje su posebno tretirali Miločerski park. Dakle, opet zbog nekog pojedinca i njegovih miliona se donio državni strateški dokument. Cilj je da se park zaštiti i da se ni jedan kamen tamo više ne smije napraviti, kazao je Radović.

Sa takvom praksom se, kako ističe, mora prekinuti, dodajući da je na osnovu tog plana, Vlada 8. avgusta, pred izbore, izmjenila član zakona gdje Vlada Crne Gore može da izda urbanističko - tehničke uslove, a da se o projektu ne zna ništa.

"Svi sporno urbanističko-tehnički uslovi izdati u tom periodu moraju se zaustaviti. Moramo se prosto boriti protiv centralizacije, za decentralizaciju, da se ingerencije vrate opštinama, odnosno građanima koji žive u tim opštinama i da se mi pitamo i utičemo na nabitniji resurs, a to je prostor", naglasio je Radović.

Odbornica DF-a Borka Miljković u svom izlaganju upozorila je na problem devastacije dubre. Kako je kazala, nema nikog ko ima oči a da ne primjećuje da je Budva potpuno uništena i betonirana.


Foto: Portal RTV Budva

“Mi više nemamo parkove, a kad na svakom kvadratnom metru koji se mogao iskoristiti napravila se zgrada. I naravno, kad se sve to napravilo tek onda se krenulo u pravljenje puteva. I ono što je vrhunac i Šlag na torti su onih 15-ak petnaestopratnica postavljenih na prvoj liniji pored plaza. Mi se sigurno narednih 30 godina nećemo moći osloboditi svega onoga ružnog što je napravljeno ovom gradu”, poručila je Miljković.

Govoreći o prvoj tački dnevnog reda, odbornica Crnogorske Anđela Ivanović istakla je da se u kontinuitetu zalagala za zazaštitu Miločerskog parka, posebno u dijelu glasanja za Deklaraciju o zaštiti.


Foto: Portal RTV Budva

“Još 2016. sam analizirajući cijelu političku situaciju najavila da gradnju u Miločerskom parku nećemo moći da zaustavimo. Upravo smo danas svjedoci da gradnju nijesmo mogli da zaustavimo. Kratkoročni interesi pojedinaca devastirali su nešto što je zaista vredjelo da bude biser Crne Gore”, kazala je Ivanović.

Odbornik SDP-a Mihailo Đurović podržao je odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju zemlje u Pržnom.


Foto: Portal RTV Budva

“Svaka odluka pa i ova ima svoj finansijski iskaz. Nije zemljište nimalo jeftino u Pržnom i sigurno da ovakva odluka iziskuje oređena pomjranja u planiranju Programa investicija za narednu godinu. Odnosno, donošenje ovakvih krupnih odluka mora uticati na prolongiranje drugih, manjih investicija”, rekao je on.

Odbornik DPS-a Ivo Gvozdenović rekao je da smatra da je incijativa dobra i da je apsolutno treba podržati, ali pod jednim uslovom.


Foto: Portal RTV Budva

“Da li je sa pravne strane sve kako treba? Ako jeste mislim da će svaki građanin Budve podržati tu inicijativu.”, poručio je Gvozdenović.

Marko Marković je u svom obraćanju ukazao na činjenicu da se ovog puta za razliku od proteklih 15 godina aktuelna pozicija kao i opozicija trudi da zaštiti dragocjeni prostor na teritoriji naše opštine, te da je to jedan napredak koji je ostvaren na političkom nivou.

"U vrijeme kad su donošeni katastrofalni, koruptivni, detaljni urbanistički planovi u Budvi, koji su od našeg grada napravili jedno ogromno gradilište koje traje sada već 15 i 20 godina. Naš grad je umjesto kao primjer jednog turističkog mjesta koje uvažava prostor od kojeg živi, postalo simbol divlje, neplanske gradnje, korupcije", kazao je Marković.

Kako je dodao, potpuno se utemeljio jedan izraz "budvanizacija" koji je simbol nečega lošeg, katastrofalnog, iracionalnog, sebičnog, okupatorskog prema svom sopstvenom prostoru.

"Vidjeli smo da je dojučerašnja vlast na državnom nivou oličena u predstavnicima DPS-a u našoj Skupštini, pokazla jedan drugačiji stav prema prostoru, makar deklarativno", istakao je on.


Foto: Portal RTV Budva

Marković je istakao i da je zajedno sa bivšim potpredsjednikom Bulatovićem podnio krivične prijave protiv ministra turizma, glavnog državnog arhitekte, zbog kršenja smjernica predviđenih dokumentom kojim se tretira prostor. To je, kako je naglasio, krivično djelo, a prijava je odbačena kao što su i sve do sada odbacivane.

"Sada je prilika da se baš na Miločerskom parku suočimo sa borbom protiv kriminala. Mi moramo uložiti sve napore koji su mogući da pokvarimo sve planirane poslove, a planirali su ih tako što su kršili zakone ove zemlje. Dajte da ne pričamo puno, nego da povučemo planove i mnogo opreznije planiramo preostali prostor u našem gradu", poručio je Marković.

D.B./M.S.

Foto: N.D.