09-06-2021

Rakija i zdravlje

Jedna rakija dnevno djeluje preventivno na dijabetes, reumatični artritis, osteoporozu, kamen u bubregu, stres i depresiju, Parkinsonovu bolest, hepatitis A, anginu pektoris, a dobra je i za pamćenje.

Rakija i zdravlje | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen/ croatia.hr

Još na početku 20.veka uočena je veza između umjerenog konzumiranja alkohola i smanjenja rizika od kardio-vaskularnih oboljenja.

Pretjerivanje u piću izaziva cirozu jetre, povećava mogućnost malignih oboljenja. Umjereno konzumiranje po nekim studijiama, poboljšava zdravlje i produžava život, a pod umjerenim konzumiranjem alkohola se podrazumevju dva pića dnevno za muškarce i jedno za žene.

Mnogi ne znaju zasto se poslije konzumiranja rakije čovek osjeća mamurno. Pića koja sadrže veću količinu metanola uz etanol, poput konjaka, viskija i crnog vina prouzrokovaće jači mamurluk nego pića poput džina i votke, koja ne sadrže metanol.

Uticaj alkohola na čovjeka je poprilično različit, on zavisi od više faktora, počevči od raspoloženja i ambijenta, pa sve do hrane koju ste prethodno unijeli u sebe. Da bi izbjegli težak dan poslije pića, treba da tokom konzumacije alkohola, unosite u sebe velike količine vode. Uz piće je poželjno i meziti. Treba izbjegavati unošenje alkohola na prazan stomak. Mnogo bolje ćete podnijeti alkohol ako se krećete ili igrate, na ovaj način dio alkohola će izaći kroz pore kože.

Nakon alkoholnog pića, oko 25% alkohola se automatski apsorbuje u stomaku i prelazi direktno u krv. Preostalih 75% u manjim količinama polako dospijeva u krv. Kada se nađe u krvi, alkohol ostaje u tijelu sve dok se ne razgradi. Oko 90-98% alkohola se razlaže u jetri a preostalih 2-10% se izbacuje iz tela putem urina, znojenjem i disanjem.

Muškarci i žene ne podnose alkohol na isiti način jer žene imaju manje enzima za razgradnju alkohola, pa se alkohol sporije razgrađuje i nastupa brže opijanje.

Rakija je u životu našeg naroda oduvjek imala posebno mjesto. Neizostavna je na veseljima, kao i u kućnoj apoteci, kao opštenarodni lijek. Rakija se pored uloge u popravljanju raspoloženja, oduvek koristila i u medicinske svrhe, jer činjenica je da rakija ipak djeluje preventivno. U prošlosti se koristila kao jedina anestezija pri operativnim zahvatima, za čišćenje rana, kod stomačnih tegoba, smanjenje tjelesne temperature i ispiranja grla kod prehlade.

Najčešće se za lijčenje koriste rakije pravljene od različitih vrsta trava, takozvane travarice, ali i komovice ili prepečenice. U našoj etnološkoj literaturi i sjećanjima starijih ljudi postoji veliki broj recepata za liječenje različitih bolesti u kojima rakija igra važnu ulogu. Mnogi od njih su zaboravljeni i više se ne koriste, ali dosta toga se i danas primjenjuje.

Evo nekoliko načina spremanja travarica:

Pelinkovča se pravi tako što se na 1l rakije prepečenice stavi jedna šaka pelina. Sud se prekrije i stavi da stoji na suncu 7 dana. Kad prevri procijedi se u bocu i pije se za apetit i stomačne tegobe i zovu je stomaklija.

Lincura se pravi slično kao i plinkovača. U 1l rakije stavi se korijen biljke lincure i ostavi se da stoji na suncu 7 dana. Kada se procijedi pije se po jedna kašika dnevno. Ova rakija se koristi za liječenje kostobolje.

Orahovača se pravi tako što se u 1l rakije stavi 30 zelenih oraščića i ostavi da odstoji na suncu 7 dana. Posle cijeđenja koristi se kao lijek kod oboljenja štitne žlezde.

Rakiju treba znati uživati. Uživajte u njenoj boji, mirisu, uživajte u gutljaju koji na nepcima treba da ostavi trag voća od kojeg je napravljena.

Izvor: Rakije Srbije