16-08-2023

Razmatraju postavljanje poruka protiv pušenja i u kutijama cigareta

Britanska vlada razmatra postavljanje poruka u paklice cigareta kako bi podstakla pušače da prestanu da puše.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Poruke bi sadržale informacije o zdravstvenim i finansijskim prednostima odvikavanja od pušenja i istakli podršku koja je dostupna, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Velike Britanije. Slične poruke se već koriste u drugim zemljama, uključujući Kanadu i Izrael, podsjeća BBC.

Vlada se obavezala da će iskorijeniti pušenje u Engleskoj do 2030. godine, što znači da će stopa pušenja smanjiti na pet ili manje odsto populacije. Ranije ove godine stručnjaci su predviđali da ovaj cilj neće biti postignut bez dodatnih mjera.

Upozorenja su ispisana na spoljnoj strani kutija više od 50 godina. Ministarstvo zdravlja navodi da bi poruke unutar paklica cigareta mogle da sadrže informacije o novcu koji bi se mogao da se uštedi prestankom pušenja, kao i potencijalnim zdravstvenim poboljšanjima.

Kaže se da je procjena uticaja u Kanadi pokazala da su pušači izloženi ovakvim porukama znatno češće pokušali da prestanu.

Debora Arnot, izvršna direktorka „Action on Smoking and Health“, rekla je da je „prosječnom pušaču potrebno oko 30 pokušaja da prestane, tako da je veoma važno ohrabriti ih da nastave da pokušavaju“.

Ona je dodala da poruke unutar paklica to čine tako što podržavaju ozbiljne poruke o smrti i bolesti koje se nalaze na spoljnjoj strani paklica sa najboljim savjetima kako da se ostave cigarete“.

Ministar zdravlja Stiv Barkli rekao je da „pušenje predstavlja ogroman teret za NHS, ekonomiju i pojedince“.

On je dodao da bi „djelovanjem na smanjenje stope pušenja i ostvarivanje ambicije da budemo bez dima do 2030. godine, mogao da se smanji pritisak na NHS, ali i da se pomogne ljudima da žive zdravije.

Na osnovu početnog izvještaja Ministarstva zdravlja strategija za glavne bolesti ima za cilj da poboljša liječenje i prevenciju šest grupa stanja za koje se kaže da čine 60 odsto svih bolesti i prevremenih smrti u Engleskoj.

Među ovim stanjima su karcinom, kardiovaskularne i hronične respiratorne bolesti – sve povezane sa pušenjem. Na meti su i demencija, mentalno zdravlje i mišićno-skeletni poremećaji, prenosi N1 Zagreb.

Izvor: N1