12-03-2021

Razmotriće izvještaje o prijavljenim problemima sa Astra Zeneka vakcinom

Prema raspoloživim podacima zaključno sa 10.martom, prijavljeno 30 slučajeva sa problemom koagulacije krvi u populaciji, od skoro pet miliona osoba koje su vakcinisane Astra Zeneka vakcinom.

Razmotriće izvještaje o prijavljenim problemima sa Astra Zeneka vakcinom | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Savjetodavni komitet za bezbjednost vakcina Svjetske zdravstvene organizacije pažljivo će razmotriti izvještaje o prijavljenim slučajevima sa problemom zgrušavanja krvi osoba koje su vakcinisane Astra Zeneka vakcinom u Evropskoj uniji, saopštila je šefica SZO u Podgorici Mina Brajović.

Brajović je rekla da je SZO upoznata da je nekoliko zemalja Euro Regiona suspendovalo administriranje Astra Zeneka vakcine, kao mjeru predostrožnosti, a na temelju izvještaja o rijetkim slučajevima poremećaja koagulacije krvi kod osoba koje su vakcinisane.

“Kao što je istaknuto u Preliminarnom izvještaju Komiteta za farmakovigilancu i procjenu rizika od 10.marta, trenutno nema indikacija da je vakcinacija uzrok tog stanja”, navela je Brajović.

Kako je pojasnila, raspoloživi dokazi upućuju da broj tromboemboličkih događaja nije veći od onog koji se registruje u opštoj populaciji

Brajović je dodala da će Komitet nastaviti da prati situaciju i analizira podatke kako bi se utvrdilo da li je vakcinacija povećala vjerovatnoću ovakvih događaja.

“Takođe, SZO Savjetodavni komitet za bezbjednost vakcina sistematično, svake dvije sedmice, analizira svaki signal u vezi bezbjednosnog profila Covid-19 vakcina, a takođe će pažljivo razmotriti i izvještaje o prijavljenim slučajevima”, zaključila je Brajović.