15-04-2020

Ruke, voće i povrće oprati, ambalažu baciti

Epidemiolog i pomoćnik direktora za Instituta za javno zdravlje Senad Begić kaže da je “glavno i osnovno manično i opsesivno pranje ruku”.

Ruke, voće i povrće oprati, ambalažu baciti | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

Odlazak u prodavnicu za vrijeme epidemije koronavirusa za dobar dio građana predstavlja stres – moraju paziti da se pridžavaju fizičke distance od najmanje dva metra, a mnogi su u grču da je u blizini proizvoda, prije njih, bio neko ko je već inficiran.

Epidemiolog i pomoćnik direktora za Instituta za javno zdravlje Senad Begić kaže da je “glavno i osnovno manično i opsesivno pranje ruku”.

“Sirovu hranu, posebno salate i voće treba ospesivno dugo prati pod mlazom vode”, poručuje epidemiolog Begić.



Kaže i da je mala vjerovatnoća da će se virus zadržati na ambalaži proizvoda.

“Ambalažu u kojoj su donešene namirnice treba baciti, ruke nakon toga oprati, a vjerovatnoća da će se virus zadržati na nekoj od kutija koju ste donijeli iz prodavnice je jako mala. Međutim nakon svakog postupanja sa ambalažom, namirnicama, ruke treba prati”, kazao je Begić.

I po povratku iz trgovine, neophodno je, objjašnjava on, sprovesti određenu proceduru.

“Kada se ulazi sa spoljašnosti u dom, obuća treba da se izuje ispred, da se higijena velikih površina, posebno podova, sprovodi što češće i redovnije. Kada se radi o garderobi nije dokazano da ona može uticati u prenošenju virusa, ali je poželjno luftirati i prati je i peglati u skladu sa svakodnevnim rutinama”, poručio je on.

Iz Instituta za javno zdravlje ranije je saopšteno da hranu treba dobro termički obraditi.

“Skuvajte, ispecite, ispržite posebno meso, živinu, plodove mora i jaja. Ne konzumirati ‘živa’ jaja niti proizvode od ‘živih’ jaja koji se naknadno ne obrađuju na toploti. Takođe ne koristiti jaja sa oštećenom ljuskom. Dobro termički obrađeno meso i živina koji su spremni za bezbjedno konzumiranje ne smiju imati crvenkasto- ružičastu boju (ne smiju biti ‘živi’, odnosno termički nedovoljno obrađeni)”, poručili su iz Instituta za javno zdravlje.

I Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove upozorila je subjekte u poslovanju hranom koji obavljaju djelatnost prodaje na malo hrane neposredno krajnjem potrošaču na obavezu preduzimanja svih propisanih mjera higijenskog rukovanja hranom, uz obavezno sprovođenje i mjere predostrožnosti u skladu sa preporukama za sprječavanje pojave virusa korona.