30-03-2020

Savjet za građansku kontrolu: Policija prema svešteniku u Reževićima postupila profesionalno

Savjet za građansku kontrolu rada policije je po sopstevnoj inicijativi provjerio postupanje policijskih službenika Centra bezbjednosti Budva prema svešteniku Goranu Baćanu, koji je juče obavljao bogosluženje u manastiru Reževići. Savjet ocjenjuje da su policijski službenici u svim preduzetim radnjama prema svešteniku postupali profesionalno i savjesno.“Savjet je konstatovao da se sveštenik Baćan nalazi u prostorijama za zadržavanje CB Budva. Odbio je ponuđeni zdravstveni pregled. Osiguran je pristup hrani i vodi a donijeta mu je i crkvena vjerska literatura”, navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta podsjećaju da su službenici CB Budva juče oko 11 sati izvršili kontrolu u manastiru Reževići gdje je tokom vršenja crkvenog obreda zatečeno ukupno 11 građana. Službu je obavljao sveštenik Baćan koji je pristupio u službene prostorije CB Budva.

U konsultaciji s Osnovnim državnim tužilaštvom (ODT) u Kotoru, uhpšen je zbog sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti i određeno mu je zadržavanje do 72 sata.

“Imajući u vidu i događaje prije ovog, poput najavljene pa opozvane liturgije u Danilovgradu, Savjet apeluje da koordinacija unutar crkvenih i vjerskih struktura bude brža i kvalitetnija. Dok s jedne strane Mitropolija crnogorsko-primorska zvanično podržava napore Vlade, tako s druge strane, na lokalnom nivou, dešavaju se pojedinačne opstrukcije kojima se ugrožava zdravlje stanovništva zbog čega je neopodno zakonito postupanja policije”, navode u saopštenju.

Savjet upozorava da se zakonito i profesionalno postupanje policije ne koristi za širenje govora mržnje i podsticanje negativnog raspoloženja i komentara prema policijskim službenicima.