08-01-2020

Savjeti koje bi trebalo da uvrstite u potrošačke navike da bi lakše podnijeli januar

Svake godine se radujemo zimskim odmorima, novogodišnjim veseljima sa prijateljima, ali isto tako svake godine negdje i strahujemo kako napraviti najbolji plan u kojem možemo i uživati sa prijateljima i porodicom, a što manje opteretiti savjest i novčanih vezano za troškove koja zadovoljstva nose.


Foto: Ilustracija/noviba

Januar nam svake godine djeluje kao “Zločin i kazna”. Trideset i jedan dan u mjesecu stoji kao izazov pred nama, a mi švorc. Da, bili su praznici. A pogled u budućnost je zamagljen.

Poslije sezone slava, novogodišnje kupovine i dočeka Nove godine, stigao je januar, mjesec u kome, po statistici, građani najviše duguju.

Najduži mjesec u godini

Ne kaže se bez razloga da je januar najduži mjesec u godini. Nova godina po pravilu donese nove izdatke, manjak u novčaniku, ali i višak kilograma. Ti kilogrami će otići sami kada počne stres zbog nedostatka finansija, što je dobro, štedimo na odlasku u teretanu, piše RTS.

Da li znamo šta su nam finansijske slabosti, naročito u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika – kada marketinški trikovi nikada jače nijesu izraženi.

Kada nam kasirka nudi gluposti, sitnice koje nam nijesu potrebne, a od kojih se jedva probijamo do same kase. Sve šljašti, naprosto nas mami da to “sve” kupimo. Ko onda misli na finansije i blisku budućnost i o tome kako preživjeti januar.

Sigurni koraci u potrošačkom kalendaru

– Dobar plan kupovine, obavezno prije nego što plata legne na račun.

– Spisak troškova i prioriteti: prvo računi, pa hrana, pa pokloni.

– Budite ljubazni prema sebi, jer je kupoholičarski zanat često kupoholičarsko emotivno zadovoljstvo, i to trenutno.

Pratite akcije

Obavezno se prijavite da primate obavještenja o svim novitetima i pogodnostima kupovine.

Veliki trgovinski lanci u saradnji sa proizvođačima poslije praznika nude kupcima proizvode po nižim, akcijskim cijenama. Obilaženjem nekoliko obližnjih prodavnica može dosta da se uštedi, jer razlika u cijeni pojedinih proizvoda ide i do 50 odsto. Na sniženjima se ostvari oko 20 odsto ukupnog prometa, kaže statistika.

Mijenjanje navika

Pobijedite ukorijenjene navike, potrošnja je izazov za uspjeh.

Najbolja ušteda je ići pješke, auto je luksuz. Hrane vam je preko glave, čini vam se da ćete biti siti do sredine mjeseca. Kilograme treba istopiti, a uz dobre cipele, pješačenje je prava stvar. Iako pogledate neki izlog, nije važno, nema novca, pa ni volje za trošenje.

Januarska temperatura je baš izazov, veoma je prijatna.
Ponesite ručak na posao, popijte kafu kod kuće pre i poslije posla, preskočite neka nebitna druženja i eto, januar će začas proći.

Nošenjem hrane na posao štedi se po nekoliko eura dnevno, koje bismo inače ostavili prodavnicama brze hrane i pekarama.

I ako je za utjehu, nagradiće nas februar, koji ove godine ima 29 dana, a i sigurno će stići na realizaciju i neki ispisani ček iz decembra ili neka rata na kreditnoj kartici.

Odlični su praznici, volimo ih, pamtićemo ih po divnom provodu i često ćemo ih se sjetiti. Što zbog provoda, što zbog dugova.




Izvor: Investitor