10-10-2022

Šćekić, Galić i Brđanin dijelili edukativne flajere

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin podržali su danas akciju dijeljenja edukativnih flajera učesnicima u saobraćaju, povodom mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.


Foto: gov.me/ B.Čupić

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Šćekić je tom prilikom poručio svim pripadnicama ljepšeg pola da vode računa o zdravlju i posebno budu odgovorne prema sebi kada se govori o prevenciji, tačnije skrining programima kojima se otkrivanju rane promjene.

On je najavio nabavku dva nova, savremena digitalna mamografa za sjevernu i južnu regiju, kako bi ta dijagnostika bila dostupna u cijeloj Crnoj Gori.

”Na taj način dodatno ćemo unaprijediti skrining dijagnostiku, posebno na mamografu, koji predstavlja zlatni standard kada je u pitanju rano otkrivanje kancerogenih promjena“, dodao je Šćekić.

On je apelovao na građanke da u toku godine jedan dan posvete tom pregledu i tako obezbijede sigurnu i zdravu budućnost.

„Ministarstvo zdravlja, zajedno sa nadležnim institucijama, posvećuje veliku pažnju tom problemu u želji da preventivu podignemo na najviši nivo”, poručio je Šćekić.

Galić je kazao da IJZ, uz podršku i pomoć ostalih ustanova iz sistema, planira niz aktivnosti tokom ovog, ali i narednih mjeseci.

On je zahvalio medijima na podršci i istakao njihov neprocjenjiv značaj i ulogu u osvješćivanju građana po svim pitanjima koja se tiču javnog zdravlja.

Galić je pozvao građanke da se odazovu pozivu i obave preventivne preglede.

”Stoga bih zamolio građanke Crne Gore da izdvoje vrijeme za sebe, urade samopregled dojki, ili da se jave u Dom zdravlja Podgorica i uradile preventivni ljekarski pregled, jer samo na taj način mlogu obezbijediti sebi zdraviju budućnost” , kazao je Galić.

Brđanin je naveo da je zadovoljan što je i policija dio plemenite akcije koja poziva na brigu o zdravlju.

”Koristim ovu priliku da se obratim javnosti, posebno ženama, i da iz ugla Uprave policije u ovim vremenima ukažemo na značaj života, s obzirom na sve što nam se dešava i svakodnevni život pun stresa, koji, nažalost, doprinosi i oboljenju o kojem danas pričamo", naveo je Brđanin.

Cilj im je, kako je rekao, da na ovaj način podignu nivo svijesti.

Brđanin je zahvalio Ministarstvu i IJZ-u što su ih pozvali da učestvuju u akciji i da kroz redovne kontrole u saobraćaju vrše distribuciju flajera ženama vozačima i ponude im besplatne preventivne preglede u zdravstvenim ustanovama.

On je kazao da će se Uprava policije uvijek rado odazvati ovakvim akcijama.