10-09-2023

Sektor ribarstva ima ogroman potencijal

Sektor ribarstva ima realne predispozicije da postane mnogo značajnija grana privrede u periodu koji slijedi, ocijenio je izvršni direktor kompanije MM Ribarstvo, Jovan Martinović i dodao da Skadarsko jezero i Jadransko more imaju ogroman potencijal.

Sektor ribarstva ima ogroman potencijal | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pixabay

“Skadarsko jezero i Jadransko more su ogroman potencijal sa kojim se ne mogu pohvaliti ni mnogo veće države od Crne Gore. U tom smislu, sektor ribarstva ima realne predispozicije da postane mnogo značajnija grana privrede u periodu koji slijedi”, rekao je Martinović za Glasnik Privredne komore (PKCG).

On je naveo da je proizvodnja i prerada ribe i ribljih proizvoda izuzetno zahtjevna i kompleksna djelatnost koja iziskuje stalnu odgovornost tokom čitavog procesa kako bi se na kraju dobio potpuno bezbjedan i kvalitetan proizvod.

“Siguran sam da u tom pogledu imamo proizvodni asortiman sa velikom perspektivom za nastup na svjetskom tržištu”, kazao je Martinović, čija kompanija je osvojila više zlatnih odličja Novosadskog sajma poljoprivrede.

Fabrika za preradu i konzerviranje ribe - MM Ribarstvo je porodična firma koja je nastala na osnovama tradicije duge preko 60 godina.

“Da sve velike stvari nastaju i rađaju se iz ljubavi, dokaz su i naši proizvodi koji su jedinstveni u svijetu, a mirisom i ukusom nikog neće ostaviti ravnodušnim. Ono što nas dodatno pozicionira u sami vrh gastro ponude Crne Gore jeste činjenica da su naši proizvodi iz asortimana slatkovodne ribe 100 odsto crnogorski”, objasnio je Martinović.

Put od izlova ribe na Skadarskom jezeru pa sve kroz preradu i proizvodnju do gotovog proizvoda u velikoj mjeri je zasnovan na tradicionalnoj recepturi.

“Naši proizvodni kapaciteti su ograničeni otkupom koji ostvarujemo od registrovanih ribolovaca sa Skadarskog jezera i u tom smislu nema većih oscilacija u prethodne tri godine. Kada je u pitanju prodaja, očekujemo u bliskoj budućnosti nastup na stranom tržištu. Uveliko radimo na proširenju asortimana, kako kroz nove proizvode tako i kroz nova pakovanja specijalizovana za posebne segmente tržišta”, rekao je Martinović.

On je istakao Crnogorsko poklon pakovanje kao jedan potpuno nov proizvod u smislu dizajna, ambalaže i namjene, s obzirom na to da je prvenstveno koncipiran za turiste koji posjećuju Crnu Goru i hoće da kupe nešto što je autentično za zemlju koju su posjetili.

“Pakovanje uključuje četiri konzerve toplodimljenog krapa u biljnom ulju kao i brošuru o Skadarskom jezeru sa serijskim brojem koji označava limitiranu seriju proizvoda”, dodao je Martinović.

On je na pitanje u kojoj mjeri naši proizvođači ribe imaju podršku države kada su u pitanju direktne subvencije, ali i poreske olakšice, odgovorio da je razočaran činjenicom da Agrobudžetom za ovu godinu koji iznosi 66 miliona EUR uopšte nije prepoznata prerada proizvoda od ribe tako da direktnih subvencija nema i to je nešto na čemu se u budućnosti mora poraditi.

“Ono što želim da pohvalim jeste smanjenje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na svježu ribu sa 21 odsto na sedam odsto, što u velikoj mjeri ove proizvode čini konkurentnijim na tržištu. Siguran sam da postoji još mnogo prostora za poboljšanje poslovnog ambijenta kako bi domaći proizvodi postali što bolje pozicionirani kako na domaćem tako i na stranom tržištu”, rekao je Martinović.

On je govoreći o uslovima koje je neophodno stvoriti za razvoj ribarstva, kazao da je primarno za razvoj ribarstva i od čega nema odstupanja jeste borba protiv krivolova i suzbijanje nedozvoljenih radnji koje direktno ugrožavaju riblji fond.

“Problem krivolova na Skadarskom jezeru i Jadranskom moru je nešto što traje godinama unazad i nemogućnost države da se izbori sa neodgovornim pojedincima je poražavajuća činjenica. Formiranje ribarskih luka na Skadarskom jezeru bi svakako bio korak u pravom smjeru ka uspostavljanju kontrole nad izlovom ribe”, smatra Martinović.

Prema njegovim riječima, rigorozne kontrole na prodajnim mjestima kao i reforma zakonskog okvira koji definiše način otkupa i prodaje ribe samo su neke od tema sa kojima se što prije treba suočiti kako bi se sačuvalo ono što je preostalo i uspostavio sistem održivosti.