05-08-2014

Situacija u Crnoj Gori kada je riječ o dojenju zabrinjavajuća

Podrška zdravstvenog sistema, porodice i društva u cjelini od presudne su važnosti za uspješno dojenje, ali i priprema i edukacija majki u toku trudnoće o tome šta ih čeka nakon porođaja i u toku dojenja, zaključeno je na Konferenciji: Značaj dojenja za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva, koju je Udruženje Roditelji organizovalo u saradnji sa kancelarijm UNICEF-a u Crnoj Gori, u okviru obilježavanja Svjetske nedjelje dojenja danas u Podgorici.

Situacija u Crnoj Gori kada je riječ o dojenju zabrinjavajuća | Radio Televizija Budva

Svjetska nedjelja dojenja se ove godine obilježava 22. put u preko 170 zemalja svijeta, pod sloganom Dojenje: Pobjednički cilj - za cijeli život!, sa posebnim akcentom na Milenijumske razvojne ciljeve.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, otvarajući Konferenciju, ocijenio je da je situacija u Crnoj Gori, kada je riječ o dojenju, zabrinjavajuća.

Perks je naglasio da je istraživanje višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece, sprovedeno 2013. godine, pokazalo da je samo 14 odsto žena podojilo svoje dijete u prvom satu nakon porođaja, dok je samo 17 odsto novorođenčadi mlađih od šest mjeseci u Crnoj Gori isključivo dojeno u prvih šest mjeseci života.

“Ovi podaci nam govore da treba zajedno da radimo na daljoj podršci i edukaciji mladih majki o tome koliko je dojenje značajno, kao i na obuci zdravstvenih radnika da pomognu ženama da počnu da doje u prvom satu nakon porođaja“, kazao je Perks naglašavajući da su tri stvari neophodne kako bi se ova praksa promijenila, i to: promocija, edukacija i bolnice po mjeri djeteta.

Kristina Mihailović, izvršna direktorica NVO Roditelji, kazala je da u toj organizaciji smaraju da dojenju ne dajemo dovoljno šanse kao društvo, da puno toga radimo i dozvoljavamo što dojenju ne ide u prilog, da dojenje ne shvatamo baš toliko važnim koliko ono to zaista jeste, i da kao rezultat svega toga u Crnoj Gori imamo prilično mali broj beba koje imaju priliku da piju tu najdragocjeniju tečnost koju mogu da dobiju u životu.

“Ono što želim da vrlo otvoreno kažem danas ovdje, je da smo vrlo svjesni da ne žele sve majke da doje djecu, i ne mislimo da je to za bilo kakvu osudu, kao i da podrška dojenju u zdravstvenim ustanovama nije na zadovoljvajućem nivou. Ni to nije za osudu ali jeste za promjenu“, kazala je Mihailović.

Ona je najavila da će od septembra Udruženej Roditelji početi sa dugo najavljivanom Grupom za podršku dojenju, koju će činiti majke, buduće savjetnice za dojenje.

“Naša podrška u tom dijelu biće, vjerujemo, od koristi majkama ali i zdravstvenim radnicima. Savjetnice će nakon obuke koju će sprovoditi ljekari, pedijatri, psiholozi, komunikolozi i raličiti stručnjaci koji im mogu pomoći da se što bolje pripreme za pružanje podrške porodiljama, ali i na osnovu svojih iskustava, biti na raspolaganju majkama za sva pitanja koja budu imale“, kazala je Mihailović.

Dr Mira Jovanovski Dašić, pomoćnica ministra zdravlja Crne Gore, podsjetila je da se program bolnica po mjeri djeteta sprovodi u svijetu vć veoma dugo sa ciljem da porodilišta postanu zarav centri za podršku dojenju.

”Ovaj program, konkretno kod nas, poboljšava rezultate dojenja, jer u Crnoj Gori od 13 porodilišta njih deset ima baby friendly program“, tvrdi Dašić.

Ona je, međutim, naglasila da iako taj program podstiče dojenje, on nije ključan jer je važno da se žene pripreme u školama za trudnice, a kao v1eoma važno navela je i ličnu motivaciju kako bi se postigla zadovoljavajuća dužina dojenja.