26-10-2023

Spajić dostavio Skupštini ekspoze

Mandatar Milojko Spajić dostavio je danas Skupštini predlog za sastav i program rada 44. Vlade.

Spajić dostavio Skupštini ekspoze | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

On je predložio da potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove bude Aleksa Bečić, a za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Srdan Pavićević predložen je za potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu, a Nik Đeljošaj za potpredsjednik za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja.

Mjesto potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih obavljaće Dragoslav Šćekić.

Spajić je predložio da ministar vanjskih poslova bude Filip Ivanović, saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović, a ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Za rukovodioca resora finansija predložen je Novica Vuković, a prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović.

Kandidat za ministra pravde je Andrej Milović, rada i socijalnog staranja Naida Nišić, zdravlja Vojislav Šimun, energetike i rudarstva Saša Mujović.

Funkciju ministra unutrašnjih poslova obavljaće Boris Bogdanović, odbrane Dragan Krapović, a turizma, ekologije, odrzivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.

Ministarka kulture i medija biće Tamara Vujović, dok će resorima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i javne uprave rukovoditi Vladimir Joković i Maraš Dukaj.

Za ministra ljudskih i manjinskih prava preldožen je Fatmir Đeka.

Spajić je u ekspozeu naveo “socijalne i etno-nacionalne podjele i tenzije, kojima smo nažalost svjedočili prethodnih godina i decenija, moraju ostati za nama”.

On je kazao da mandat koji su dobili moraju iskoristiti da grade društvenu koheziju, jačaju nacionalno jedinstvo i Crnu Goru učine, za svakog njenog građanina, najljepšim mjestom za život.

“Naša vizija je Crna Cora kao Švajcarska Balkana i Singapur Evrope. Vlada, koju vam danas predstavljam, odraz je razumijevanja upravo tih oCekivanja od junskih izbora”, poručio je Spajić.

On je rekao da će Crna Gora svoju vanjsku politiku tokom mandata 44. Vlade sprovoditi rukovodeći se strateškim nacionalnim interesima, kroz četiri glavna spoljnopolitička prioriteta.

Glavni spoljnopolitički prioriteti su, kako je kazao, punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), aktivno i kredibilno članstvo u NATO savezu, unaprjeđenje dobrosusjedskih odnosa i jačanje uloge države u multilateralnim organizacijama.

Spajić je rekao da su u svjetlu geopolitičkih dešavanja, narušene bezbjednosne ravnotežeže i aktuelnog političkog momenta na nivou EU, koji je ukupno gledano povoljan za Crnu Goru i njen integracioni put, a u komunikaciji s Evropskom komisijom, definisani ključni prioriteti u oblastima od značaja, čija realizacija vodi do ispunjenja preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Kako je istakao, ključni preduslov za nastavak i okončanje procesa realizacije neispunjenih privremenih mjerila je imenovanje najvažnijih nosilaca pravosudnih funkcija.

“Time će se, s jedne strane, stvoriti preduslovi za ukupnu konsolidaciju sistema vladavine prava, a, s druge, odblokirati reformski procesi u oblasti pravosuđa i doprinijeti efikasnijoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, ocijenio je Spajić.

Prema njegovim riječima, nakon imenovanja u pravosuđu, potrebno je dovršiti i preostale reformske procese u oblasti pravosuđa.

"Dodatno se posvetiti konsolidaciji bilansa rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te unaprijediti ukupni medijski ambijent i do kraja istražiti napade na novinare", navodi se u ekspozeu.

Spajić je kazao da će sprovođenje reformi biti praćeno značajno većim finansiranjem od strane EU koje podrazumijeva paket investicija od šest milijardi EUR – i to dvije milijarde donacija i četiri milijarde EUR kredita.

On je rekao da će, kroz članstvo u NATO, nastaviti da unaprjeđuju mešunarodni položaj Crne Gore, osnažuju bezbjednosnu i odbrambenu politiku države i doprinose međunarodnom i regionalnom miru i stabilnosti.

“Vlada će nastaviti da jača dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju, prvenstveno uvazavajući svoje nacionalne interese, ali i prepoznajući brojne ekonomske, istorijske i kulturne veze sa državama u regionu”, naveo je Spajić u ekspozeu.