03-01-2021

Srzentić: Uz dijalog do veće zaštite medijske zajednice

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić kazala je da je upoznata sa zamjerkama civilnog sektora na izmjene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama, ali i da je posebno zainteresovana za zaštitu izvora, Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, kao i buduće medijske strategije.


Foto: gov.me

Ona je u razgovoru za “Vijesti” rekla da će razmotriti predloge civilnog društva u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o SPI.

“O ovim pitanjama se vode široke debate i u drugim državama svijeta. Treba da zajedno dođemo do rješenja koja obezbjeđuju transparentnost koja je od koristi građanima i ekonomiji i na najbolji način štite interes države, a ne pojedinaca. Zajedno ćemo donijeti zakon koji će omogućiti da građani budu stvarni kontrolori organa vlasti i obezbijediti punu transparentnost koja je korisna građanima i zajednici. SPI je naš strateški imperativ i izgradićemo kapacitete unutar svakog ministarstva kojima će biti pružena podrška, alati i obuke kako bi mogli na efikasan način da odgovore na zahjeve građana”, rekla je ona u razgovoru za “Vijesti”.

Najavila je i skori poziv medijskoj zajednici i drugim koji su zainteresovani za unapređenje u oblasti medija, te eventualne ponovne izmjene Zakona o medijima.

“Medijska zajednica u Crnoj Gori mora biti zaštićena koliko god to jedna demokratska država može da pruži”, rekla je ona.


(Safejournalists.net)