07-02-2024

Studentima pružena mogućnost da stiču iskustvo u institucijama Evropske unije

Zavod za intelektualnu svojinu Evropske unije (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) i Evropska organizacija za patente (European Patent Office, EPO) pružaju priliku za jednogodišnju plaćenu praksu studentima koji su zainteresovani za patente i njihovu komercijalizaciju, kroz Pan-European Seal Professional Traineeship program.

Studentima pružena mogućnost da stiču iskustvo u institucijama Evropske unije | Radio Televizija Budva

Foto: Univerzitet Crne Gore

Program pruža jedinstvenu priliku za sticanje radnog iskustva u multikulturalnom okruženju u važnim institucijama Evropske unije koje se bave pitanjima intelektualne svojine. Odabrani kandidati će proći obuke, raditi na konkretnim zadacima kako bi primijenili stečeno znanje, a biće im dodijeljeni i iskusni mentori.

Kome je namijenjen program?

Program je namijenjen svim studentima koji su završili osnovne ili master studije ne kasnije od septembra 2022, kao i studentima master studija koji će do septembra 2024. godine završiti studije.

Na praksu se mogu prijaviti kandidati iz sljedećih oblasti:

Pravo,
Pravo intelektualne svojine,
Intelektualna svojina i upravljanje znanjem,
Političke nauke i međunarodni odnosi,
Jezici,
Ekonomija i poslovna administracija/preduzetništvo,
Informacione tehnologije (analiza podataka, IT bezbjednost, analiza poslovanja, softversko inženjerstvo, rešenja za korisničku podršku, automatizacija procesa, vještačka inteligencija),
Komunikacije i vizuelni dizajn,
Menadžment održavanja objekata (arhitektura, građevinsko inženjerstvo, menadžment logistike),
Ljudski resursi.

Prijava se sastoji iz dva koraka:

1. Prvi krug odnosi se na interne prijave u okviru Univerziteta Crne Gore. Zainteresovani studenti svoju prijavu mogu da pošalju do 18. februara na adresu razvojkarijere@ucg.ac.me. Kandidati se prijavljuju dostavljanjem sljedećih dokumenata:

CV formular na engleskom jeziku u Europass formi;
Motivaciono pismo, u kojem je potrebno jasno naglasiti da li se kandidat prijavljuje za EUIPO/EPO program (studenti se ne mogu istovremeno prijaviti za oba programa)
Diploma/Uvjerenje o završenom stepenu studija
Nakon završetka roka prijava, biće organizovani intervjui sa svim kandidatima, nakog čega će se formirati lista odabranih kandidata.

2. Kandidati koji budu odabrani od strane Univeziteta Crne Gore, biće u obavezi da podnesu svoju online prijavu, direktno instituciji kojoj se prijavljuju:

Za EPO online prijave će trajati od 15. februara - 15. marta 2024.
Za EUIPO online prijave će trajati od 1-31. marta 2024.
Napominjemo da će biti pregledani samo oni aplikanti koji budu nominovani od strane Univerziteta Crne Gore.

Više informacija o programu i načinu prijavljivanja, kao i oblastima koji se nude u okviru programa, možete naći na sledećim linkovima i prilogu vijesti:

EUIPO

EPO

.