15-06-2023

Sve pripremljeno za isplatu penzija sa povećanjem

Vršilac dužnosti direktora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, Ranko Aligrudić potvrdio je da će od 20. juna početi isplata penzija sa povećanjem od 8,51 odsto.


Foto: pasja1000 (CC0), Pixabay

"Obračun je završen, danas se još obavljaju provjere i kontrole, koliko je sjutra idu pare ka bankama i Pošti. Za 124 hiljade korisnika Fonda PIO biće uvećana isplata za 8,51 odsto", rekao je Aligrudić u Bojama jutra na TV Vijesti.

On je naveo da će za tu isplatu biti potrebno 47 miliona eura.

"Sve je pripremljeno, neće biti nikakvih problema", dodao je Aligrudić.

On je kazao da će najniža penzija sada biti 282,07 eura, što je povećanje u odnosu na dosadašnjih 259 eura.

Najnižu penziju prima oko 40 hiljada penzionera.

"To je pozamašan broj, faktički trećina penzionera prima najnižu penziju, to je 35,9 odsto prosječne zarade. Prosječna penzija iznosi 406 EUR, odnosno 51,65 odsto prosječne zarade", naveo je Aligrudić.

On je kazao da povećanjem penzija nastoje da taj procenat bude što veći i da se dođe do nivoa da prosječna penzija čini 70 odsto prosječne plate.

Na pitanje koliko je to izvjesno, Aligrudić je odgovorio kako misli da se ide ka tom cilju.

"Kada će to biti, ne znam", dodao je Aligrudić.

Najviša penzija koju neko prima u Crnoj Gori je 2,79 hiljada eura.

Aligrudić je rekao da penzioneri na jesen mogu očekivati zakonsko usklađivanje.

"Koliko će biti, ne želim da nagađam. Pratimo parametre koje objavljuje Monstat i na osnovu njih donosimo odluku o redovnom usklađivanju penzija", kazao je Aligrudić.

Na pitanje kada bi se mogla očekivati nova jednokratna pomoć, Aligrudić je odgovorio da će se pratiti da li povećanje penzija prati eventualno povećanje plata.