07-09-2023

Terapija teškim jonima uliva nadu onkološkim pacijentima

Istraživački tim Instituta za modernu fiziku (IMP) pri Kineskoj akademiji nauka razvio je prvi medicinski akcelerator teških jona u Kini sa nezavisnim pravima intelektualne svojine i uveo ga u kliničku primjenu, navodi agencija Sinhua.

Terapija teškim jonima uliva nadu onkološkim pacijentima | Radio Televizija Budva

(Foto: pixabay.com)

"Nikad nisam mislio da ću moći da pobijedim tumor", rekao je onkolški pacijent u gradu Landžu u sjeverozapadnoj kineskoj provinciji Gansu, dodajući da je posebno zahvalan na terapiji teškim jonima, nakon što je na kontroli poslije nekoliko rundi liječenja otkriveno da su ćelije raka u njegovom organizmu nestale.

Uspješan rad medicinske opreme otvorio je vrata nezavisnim inovacijama od inicijalnog osnovnog istraživanja do konačne industrijalizacije i promocije, navodi kineski stručni list Čajna sajens dejli.

Istraživači su 1993. godine predložili sprovođenje osnovnih istraživanja o liječenju raka teškim jonima, na akademskoj konferenciji u gradu Tijanšui u provinciji Gansu.

Terapije zračenjem koje koriste akceleratore teških jona mogu da bombarduju metu elektronima visoke energije da bi ubili ćelije raka.

U poređenju sa tradicionalnom terapijom kao što je zračenje, terapija teškim jonima se smatra optimalnijom, budući da podrazumijeva manje zračenja zdravih ćelija. Period liječenja je kraći i terapija može efikasnije da kontroliše ćelije raka.

Kina je 2006. postala četvrta zemlja, poslije SAD, Japana i Njemačke, koja je uspješno sprovela kliničko liječenje teškim jonima, kada su četiri onkološka pacijenta učestvovala u preliminarnim kliničkim ispitivanjima za terapiju teškim jonima.

Između 2006. i 2009. godine, istraživački tim je sarađivao sa lokalnim bolnicama kako bi sproveo preliminarna klinička ispitivanja među 103 pacijenta sa površinskim tumorima i bio svedok zadovoljavajućih efekata liječenja.

Krajnji cilj terapije raka teškim jonima je ubrizgavanje teških jona u tijelo radi liječenja dubokih tumora. Istraživači su započeli preliminarno kliničko ispitivanje dubokih tumora 2009. godine.

Prema riječima bivšeg šefa Instituta za modernu fiziku Sijao Guoćinga, od 2009. do 2013. u preliminarnom kliničkom ispitivanju učestvovalo je 110 pacijenata sa dubokim tumorima. Istraživači su u međuvremenu planirali da razviju pravi medicinski akcelerator teških jona.

U 2015. godini, prvi kineski medicinski akcelerator teških jona sa nezavisnim pravima intelektualne svojine izašao je sa proizvodne linije u gradu Vuvej u provinciji Gansu. Cijena uređaja je oko jedne trećine cijene sličnih uvoznih aparata, a troškovi održavanja nisu veliki.

Akcelerator je počeo sa radom 26. marta 2020, a do kraja juna 2023. više od 750 pacijenata završilo je tretmane u centru za liječenje teškim jonima u Vuveju, sa izuzetnim efektima liječenja.

Slični medicinski akceleratori teških jona razvijaju se u provincijama Fuđijan, Džeđijang, Hubej, Đijangsu i Đilin.

Istraživači su objavili da trenutno rade na razvoju medicinskog akceleratora teških jona druge generacije, koji bi trebalo da troši manje energije.