09-01-2023

Terzić: U Budvi ne postoji nijedan klan

U Budvi ne postoji nijedan klan sem bezbjednosno internesntih lica. Termin bezbjednosno interesantno lice se operativno odnosi na lica koja su u njihovoj bazi registrovana zbog mogućeg uticaja “na stanje javnog reda i mira, kriminaliteta, lične i imovinske sigurnosti građana, po ukupnu bezbjednost u državi, kao i na dio lica koja su registrovana kao izvršioci krivičnih djela i prekršaja.


Foto: Printscreen, RTV Budva

Prvi čovjek CB Budva, Nikole Terzić smatra da u našem gradu nije evidentiran nijedan klan i da je bezbjednosna situacija pod kontrolom.

"Pitanje klanova tretiram jedan dokument koji se zove "sokta", a to je dokument koji je nosio oznaku tajnost i koji otprilike pravi presjek djelovanja svih kriminalnih odnosno organizacija na teritoriji Crne Gore. Ja sam zaista rezervisan kada govorim o ovim stvarima, zato što su to kavački, škaljarski i svi ostali klanovi, a to su nazivi koji su se odomaćili u narodu i žao mi je što je to tako na teritoriji jedne male lijepe zemlje. Ono što mogu da vam kažem jeste da ja imam evidenciju lica koja pripadaju određenim kriminalnim organizacijama i mi preduzimamo određene mjere i radnje u kontinuitetu prema tim licima, u smislu stalne kontrole, saradnja sa tužilaštvom i određenim predmetima u kojima se ta lica javljaju. Na taj način pokušsavamo da držimo stvari pod kontrolom na našoj teritoriji", kazao je u emisiji Polis, načelnik CB Budva, Nikola Terzić.

U protekloj godini podnesene su krivične i prekršajne prijave protiv bezbjedno interesantnih lica.

"Jednu krivičnu prijavu koja je obuhvatila pet lica, a koja se odnosi na lice pripadnika organizovane kriminalne grupe. Isto tako kada su u pitanju bezbjednosno-interesantna lica imali smo 109 krivičnih prijava protiv 103 bezbjednosno-interesantna lica odnosno 214 prekršajnih prijava protiv 185 bezbjednosno-interesantna lica. Takođe, kategoriju lica posebno tretiramo kada je u pitanju Zakon o bezbjednosti saobraćaja i u tom smislu sankcionisano je 126 sa 100 prekršajnih sankcija. Dakle, ovi podaci dovoljno vam govore da vodimo računa o toj posebnoj kategoriji koja je sa aspekta bezbjednosti interesantna za nas", istakao je Terzić.

Službenici Centra bezbjednosti inteziviraće aktivnosti na kontroli bezbjednosno-interesantnih lica kao i redovne kontrole i tokom ove godine.

D.Č.