20-07-2019

Timski rad sa policijama regiona uliva povjerenje turistima

Timski rad crnogorske sa policijama regiona uliva povjerenje turistima i doprinosi većoj bezbjednosti Crne Gore, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Timski rad sa policijama regiona uliva povjerenje turistima | Radio Televizija Budva

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Nuhodžić je danas u Igalu razgovarao sa policajcima iz Srbije i Hrvatske, koji zajedno sa crnogorskom policijom već sedam godina patroliraju u crnogorskim turističkim centrima tokom sezone.

„Vaše zajedničke patrole uilivaju povjerenje onima koji dođu iz vaših država. To je dobra stvar“, rekao je Nuhodžić.

Policajci iz susjednih država kazali su da su zadovoljni tretmanom građana Crne Gore i turista.

Iz Ministarstva podsjećaju da je policija Crne Gore, u projektu koji je pokrenut 2012. godine, domaćin kolegama iz šest država – Italije, Hrvatske, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Rumunije tokom turističke sezone.

„Policajci u zajedničkim patrolama kroz direktan kontakt sa svojim državljanima, u značajnoj mjeri doprinose njihovom osjećaju sigurnosti, što pozitivno utiče na percepciju rada policije i, ujedno, potvrđuje činjenicu da je Crna Gora ne samo atraktivna turistička destinacija već i bezbjedna država“, kaže se u saopštenju.

Nuhodžić je kazao da crnogorska policija pridaje poseban značaj tom obliku međunarodne saradnje „koji pokazuje da smo izgradili snažne profesionalne i prijateljske veze sa partnerskim policijskim službama iz regiona i Evrope“.

„Na ovaj način dodatno učvršćujemo temelje dalje intenzivne i bliske komunikacije i koordinacije u suprotstavljanju globalnim bezbjednosnim izazovima“, rekao je on.

Prema riječima Nuhodžića, bezbjednost je jedan od brendova crnogorskog turizma.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije ulažu maksimalne napore kako bi rezultate koje smo postigli na tom polju dodatno unapređivali, jer je činjenica da iz godine u godinu ostvarujemo sve veći napredak“, kazao je Nuhodžić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, on je danas nenajavljeno obišao putni granični prijelaz Debeli Brijeg sa Hrvatskom i razgovarao sa crnogorskim graničnim policajcima i turistima, sa namjerom da dobije informacije iz prve ruke o protoku saobraćaja na granici u špicu turističke sezone.

„Danas sam imao nenajavljen obilazak Graničnog prelaza Debeli Brijeg prema Hrvatskoj i uvjerio sam se da službenici Granične policije rade svoj posao profesionalno, sa puno volje i sa izuzetnom ljubaznošću“, kazao je Nuhodžić.

To su, kako je naveo, potvrdili i turisti sa kojima je razgovarao na graničnom prelazu.

„To je veoma važno, jer su granični policajci prvi sa kojima se susreću turisti koji će posjetiti našu zemlju i boraviti u njoj. Iskazuju iste kvalifikacije u odnosu na rad naših policijskih službenika, kažu da su maksimalno profesionalni, da su ljubazni“, rekao je Nuhodžić.

On je iskazao priznanje policajcima koji rade na visokoj temperaturi u otežanim uslovima, navodeći da to ne utiče da oni svoj posao rade profesiojalno i ljubazno i sa puno volje da pokažu da Crna Gora želi da turistima iskaže gostoprimstvo.

„Bezbjednost Crne Gore je činjenica koju turisti posebno ističu kao razlog izbora naše zemlje kao destinacije za odmor“, istakao je Nuhodžić.

On je rekao da je broj putnika koji su prešli Granični prijelaz Debeli Brijeg u prvih šest mjeseci ove godine je za 20 hiljada veći nego u istom periodu prošle.

„Pitao sam turiste zašto dolaze u Crnu Goru. Rekli su mi da je jedan od razloga što je Crna Gora nakon ulaska u NATO izuzetno bezbjedna destinacija i da oni žele da svoj godišnji odmor provedu tamo gdje se osjećaju bezbjedno i sigurno. A Crna Gora jeste bezbjedna i sigurna destinacija“, kazao je Nuhodžić.