25-10-2023

Tvrde da je Božović nezakonito u pritvoru, bez odluke nadležnog suda

Advokatica Bojana Franović Kovačević i advokat Danilo Mićović dostavili su vanraspravnom vijeću Višeg suda u Podgorici predlog za ukidanje pritvora predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću.


Foto: Arhiva/Opština Budva

Božović - funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) uhapšen je 13. aprila zbog sumnje da je učestvovao u organizaciji tri transporta kokaina.

“Rješenjem Višeg suda u Podgorici Kvs.br.489/23 od 15. septembra 2023. godine okrivljenom Milu Božoviću produžen je pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stava 1 i 6 KZ CG i tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje I stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 1 u vezi člana 23 stav 2 KZ CG, po pritvorskom osnovu iz člana 175 stav 1 tačka 1 i 4 ZKP-a, a nakon podizanja optužnice Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore Kt-S.br.93/23 od 15.09.2023. godine.

"Na navedeno rješenje odbrana okrivljenog izjavila je žalbu neposredno Višem sudu u Podgorici dana 22.09.2023.godine. Međutim do dana pisanja ovog predloga o istoj nije odlučeno, odnosno ni odbrani ni okrivljenom nije uručena odluka Apelacionog suda Crne Gore po navedenoj žalbi. Kako je u ovoj fazi postupka, nakon podizanja optužnice, shodno članu 179 Zakonika o krivičnom postupku dužnost suda da po službenoj dužnosti ispita da li postoje razlozi za dalje trajanje pritvora na svakih 30 dana do stupanja optužnice na pravnu snagu, te kako to nadležni sud nije uradio ni nakon dvije nedelje od isteka zakonom propisanog roka, to je jasno da se na današnji datum okrivljeni Milo Božović nalazi nezakonito u pritvoru.

"Imajući u vidu činjenicu da nakon produženja pritvora 15. Septembra 2023. godine sudovi nisu našli za shodno da odluče o izjavljenoj žalbi uopšte iako je rok za postupanjesvega tri dana, te da nakon toga nisu našli za shodnoni da vrše kontrolu pritvora što im je bila dužnost shodno citiranim zakonskim odredbama, to je potpuno opravdano podnošenje ovog predloga za ukidanjepritvora u odnosu na našeg branjenika. Ova nesporna činjenična situacija i ove nesporne povrede procesnih pravila predstavljaju povredu I prava na slobodu I prava na pravično suđenje u odnosu na našeg branjenika I iste se mogu otkloniti isključivo ukidanjem nezakonitog pritvora.

"Od 15.10.2023. godine, okrivljeni Milo Božović se u pritvoru nalazi bez odluke nadležnog suda i to je nesporno! Ovakvo postupanje nacionalnih sudova je više puta od straneSuda u Strazburu ocijenjeno kao kršenje člana 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima u predmetima Mugoša protivCrne Gore i Bigović protivCrne Gore, alii pored toga nadležni nacionalni sudovi nastavljaju sa upornim, sistemskim kršenjem i Ustava Crne Gore i Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Imajući u vidu da se u odnosu na okrivljenog Božović Mila ne poštuju odredbe zakona, Ustava i Konvencije, imajući u vidu da se o njegovim žalbama ne donose odluke, te da se ne vrši ni kontrola pritvora u skladu sa obavezujućim zakonskim rokovima, to se obraćamo nadležnom vijeću Višeg suda u Podgorici da isti ukine kao nezakonit”, navodi se u predlogu branilaca okrivljenog Mila Božovića, advokata Danila Mićovića i advokatice Bojane Franović Kovačević.


(Vijesti)