05-08-2023

U Bečićima održana promocija knjige „Blagoje Jovović srpski heroj u vučjoj jazbini”

U organizaciji NVO „Serdar”, uz blagoslov oca Petra Cerovića i podršku Crkvene opštine Bečićke, povodom jubileja 100 godina od rođenja Blagoja Jovovića i 28 godina od progona Srba iz Hrvatske u zloglasnoj operaciji „Oluja“, u parohijskom domu Sveti Toma u Bečićima uspješno je predstavljena knjiga „Blagoje Jovović srpski heroj u vučjoj jazbini” autorke Marije Jovović, ćerke počivšeg Blagoja Jovovića.


Foto: Miloš Albijanić

Veče je započeto minutom ćutanja i izrazom dubokog saosjećanja prema stradalima Srbima koji ubijeni u zloglasnoj akciji hrvatske vojske i policije pod nazivom „Oluja“.

Skup je u svojstvu uvodničara ispred NVO „Serdar“ pozdravio Radko Garčević koji je prisutne upoznao sa istorijskom ulogom Blagoja Jovovića koji je 10. aprila 1957. godine izvršio atentat na Antu Pavelića, jednog od najvećih zločinaca Drugog svjetskog rata istakavši da je Jovović tim činom simbolično zadovoljio pravdu i osvetio stotine hiljada Srba koji su nevini stradali od ustaša Nezavisne Države Hrvatske .

Nakon uvodne riječi prisutnima se obratio istoričar Žarko Leković istakavši

"U ovoj knjizi je autorka Marija Jovović razotkrila ključna pitanja kao što su: Ko je bio Blagoje Jovović? Ko ga je podržavao i pratio u potrazi za istinom i pravdom? Kakav je bio njegov život u Argentini nakon napada na Pavelića? Zašto je postojao pakt tišine u grupi četnika koji su izvršili napad? Da li je imao bilo kakav odnos sa UDBA-om? Takođe ima za cilj da ga locira u svjetski kontekst hladnog rata jer padom Berlinskog zida strah je počeo da nestaje i mnoge istine su počele da izlaze na vidjelo", naglasio je gospodin Leković.

"Blagoje Jovović je učesnik trinaestojulskog ustanka koji su organizovali komunisti i nacionalisti, bio je komandir Kosićkog odreda, učesnik je i Pljevaljske bitke 1. decembra 1941. Nakon ove bitke i velikog poraza započeo je građanski i bratoubilački rat. Blagoje je bio pripadnik vojnih formacija kojima je komandovao general Dragoljub Draža Mihajlović, a po neposrednom komandom Pavla Đurišića.

U februaru 1942. godine pridružio se Baju Stanišiću blizu Ostroga. Godine 1943. Blagoje Jovović je imenovan za narednika čete Jakova Jovovića kojega je upoznao nekoliko mjeseci prije toga. Učesnik je i bitke na Neretvi, njegov pogled na ovu bitku se razlikuje od zvanične komunističke verzije", rekao je Leković.

On je potom naveo da je nedugo poslije dolaska u Argentinu Blagoje Jovović saznao da je ustaški zločinac Ante Pavelić takođe u Argentini i to pod zaštitom aktuelne tadašnje vlasti:

"Kada je iz Italije, iz luke u Đenovi stigao u Argentinu, Blagoje je od početka znao kako da zaradi za život pri čemu mu je od pomoći bio njegov zabavan i prijatan karakter. Jedna od prvih odredišta koje je izabrao bila je Mardel Plata zato što se turizam tamo brzo razvijao. Ovdje i saznao da se Pavelić nalazi u Argentini i to pod zaštitom generala Perona!"

Leković je potom obrazložio da su vrijednosti na kojima je Blagoje gradio zapravo bile privatno vlasništvo, mikro preduzetništvo i ekonomski liberalizam kao ideali kojih se pridržavao u različitim poslovima tokom više od pedeset godina:
"Blagoje je svoje mišljenje i politički stav obznanio dok je živio u Argentini. Otvoreno se protivio komunizmu, liku Tita i njegovoj politici. Kao protivnik znao je svoju sudbinu ako se vrati. Pokazivao je snažne demokratske i liberalne ideale. Privatno vlasništvo, mikro preduzetništvo i ekonomski liberalizam bili su ideali kojih se Blagoje pridržavao u različitim poslovima tokom više od pedeset godina koliko je i živio u Argentini. Njegovo interesovanje za privatni posao bilo je u polju trgovine, hotelijerstva, gastronomije i metalurške industrije.

"Ova nas knjiga upoznaje sa Blagojem Jovovićem kakav je on zaista bio. Sa čovjekom zbog čijih je hitaca pravda sustigla nečovjeka odgovornog za monstruozni genocid nad Srbima. Knjiga koja vrvi od dragocjenih činjenica, svakako bi trebala biti uvrštena u literaturu na katedrama za savremenu istoriju", zaključio je istoričar Žarko Leković.

Nakon istoričara Lekovića prisutni mogli uz strune gusala narodnog guslara Maksima Vojvodića da premijerno odslušaju pjesmu autora Slavka Peroševića o srpskom junaku Blagoju Jovoviću .

Marija Jovović, kćerka Blagoja Jovovića, atentatora na Antu Pavelića, na samom uvodu istakla je da je knjigu o svom ocu pisala tri godine, iz samo jedne namjere, da ispriča punu istinu o Blagoju.

"Sa lične tačke gledišta, imam obavezu prema svom ocu da tražim pravdu u njegovo ime, da se sazna kakav je bio njegov život, bez izmišljotina, bez laži i bez lažnih opisa. Blagoje nas je kao otac mnogo naučio, usadio je u nas poštovanje, ljubav prema bližnjima, toleranciju i trud u svakom pogledu, naročito nas je učio da se dostojanstveno nosimo sa neuspesima i teškoćama u životu i, pre svega, da budemo odgovorni za sopstvene postupke

U knjizi razotkrivam različite aspekte njegove ličnosti, koji pokazuju da je bio i da jeste ogroman karakter. Takođe ga smeštam u njegovo vreme, u ratni i posleratni scenario, gde razotkrivam saučesništvo vlada, tajnih službi i Katoličke crkve u mašineriji u kojoj su se skrivali poput pacova u vatikanskim hodnicima. U Argentini još ne žele da priznaju osnovnu ulogu koju je general Perón imao u dovođenju nacista i ustaša posle rata i ključnu ulogu koju su oni imali kao vladini savetnici u tehnikama mučenja i kao predsednikovi telohranitelji. Bili su prijatelji diktatora u Latinskoj Americi, uz sve naknade o počasti koje su time dobili. Dobili su lažne identitete i uživali su u zlatu i imovini onih koji su masakrirani, mučeni i istrebljeni u koncentracionim logorima. Vrlo malo je bilo onih koji su izručeni i kojima je suđeno, takvi su bili u manjini. Većina njih nije kažnjena i uživala je tako do starosti. Niko ne želi da prizna krivicu. U drugom dijelu knjige prikazaću Blagojeve herojske aspekte, koji su ga naveli da izvrši atentat.Kada je saznao da u bar, u kojem su se u Buenos Ajresu sakupljali nacisti i ustaše, dolazi i Pavelić, Blagoje odlazi da provjeri da li je to istina. Nakon što od Marije Rašete dobija nedvosmislenu potvrdu da se zaista radi o Paveliću, Blagoje ga ranjava na godišnjicu proglašenja NDH. 10. aprila 1957. godine, a Pavelić, potom, umire od tih rana", istakla je Jovović.

Književno veče je završeno recitalom epskog pjesnika Slavka Peroševića koji je posvetio "osvetniku logora i jama, srpskom vitezu Blagoju Jovoviću".