05-08-2022

U budvanskim školama od septembra časovi od 45 minuta

U školama u Crnoj Gori stvoreni su uslovi da časovi u novoj školskoj godini traju 45 minuta, ali će Ministarstvo prosvjete ispoštovati preporuke zdravstvenih vlasti, izjavio je resorni ministar Miomir Vojinović. Direktor SMŠ Danilo Kiš Krsto Vuković, kao i direktor OŠ Stefan Mitrov Ljubiša Novak Ljubanović ističu da su spremni na produženje nastave.

U budvanskim školama od septembra časovi od 45 minuta | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva, Portal RTV Budva

Pandemija koronavirusa u mnogome je uticala na obrazovni sistem u Crnoj Gori. Učenje na daljinu i skraćenje časova na 30 minuta samo su neki od faktora koji su se negativno odrazili na obrazovanje mladih. Sada kada su stvoreni uslovi da nova školska godina bude započeta sa časovima u trajanju od 45 minuta, čini se da se nakon dvije godine obrazovni sistem vraća u normalu, a ta činjenica raduje direktore škola u Budvi.

"To je ono što svima nama treba odavno, sticajem okolnosti bili smo prinuđeni da improvizujemo nastavu, da se ona odrađuje online ili u nekim skraćenim formatima, od pola sata, nadam se da je tome došao kraj, da se neće pogoršavati epidemijska situacija i da će sve od 1. septembra krenuti onako kako je ministar najavio, a on je kazao da smo svi spremni. Pretpostavljam da je pod time mislio da su spremni u ministarstvu što se tiče administrativnog pristupa, a i da je računao da su škole spremne u svakom smislu i u kapacitetima kojima raspolažemo", kazao je direktor SMŠ "Danilo Kiš", Krsto Vuković.

Direktor Osnovne škole "Stefan Mitrov Ljubiša", Novak Ljubanović kazao je da su stvoreni uslovi za časove od 45 minuta, te da se u ovoj obrazovnoj ustanovi pripremaju za početak školske godine.

"Pripremamo se za početak godine sa punim kapacitetom časa od 45 minuta, pred kraj prošle školske godine već je bilo riječi da se i tada produže časovi, ali ipak su zbog uslova ostali na 30 minuta", kazao je Ljubanović.

Da se ne može nadoknatidi ono što je izgubljeno skraćivanjem časova na 30 minuta mišljenje je Vukovića.

"Ne može se nadoknaditi i vratiti samim tim što su u međuvremenu neki đaci završili školu, ovo je trajalo par godina i oni su završili srednju škou, te će sad taj manjak frekvencije i socijalnog dodira za šta su bili uskraćeni moraće da nadoknade na neke druge načine, a što se tiče kvaliteta nastave koji se gubi u tih 15 minuta jer ne može da se poredi čas od 30 i čas od 45 minuta gdje se pet do deset minuta izgubi na neke tehničke stvari", kazao je on.

Ljubanović ističe da će što se tiče Osnovne škole biti potrebna dopunska nastava.

"Mi imamo jednostavno taj dio gdje možemo da radimo po nastavnom planu i rpogramu, vjerovatno ćemo imati obavezu da uz tu redovnu uvedemo i dodatnu i dopunsku nastavu za djecu da bi nadokandili propušteno. Nadam se da će epidmiološke prilike biti povoljne u tom smilsu i da će to i biti moguće", kazao je on.

Zdravlje učenika je na prvom mjestu pa sve zavi od preporuka IJZ, epidemiološke situacije i Ministartsva zdravlja.

D.P.